Kako odabrati naočale

Zbog velikog izbora prilikom kupovine bilo koje vrste robe, šoping nam može djelovati zamarajuće. Posebno ako je u pitanju investicija u nešto što nosimo svakodnevno, kao što su naočare. Različiti oblici, modeli, brendovi, materijali od kojih se prave naočare – sve su to stvari na koje bi trebalo da obratimo pažnju prilikom odabira. S obziro na to da odabir naočara nije nimalo jednostavan, pripremili smo detaljan priručnik koji će vam pomoći kod ovog ključnog pitanja – kako odabrati naočale?

Odabir naočara je specifičan zato što bi trebalo posebno obratiti pažnju na to kakav oblik lica imamo i da li se željeni model uklapa u skladu sa tim. U suštini, jedini ispravan način da budemo sigurni da nam odabrane naočare stoje jeste da odaberemo model koji je u skladu sa oblikom lica.

Kako odabrati naočale i kako odrediti oblik lica

kako odabrati naocale i kako odrediti oblik lica

Određivanje oblika lica je veoma značajno u estetici, budući da od oblika lica zavisi ne samo kakve će vam naočare stajati, nego i na frizure koje nosite, kao i na cjelokupni izgled glave. Kako biste znali kako odabrati naočale, morate da znate oblik sopstvenog lica. Evo kako odrediti oblik lica u tri jednostavna koraka:

1. Provjerite koji dio vašeg lica je najširi.

Ukoliko su jagodice najšire na vašem licu, onda je vaš oblik lica dijamantski ili srcoliki. Ako su vam jagodice i čelo otprilike jednake širine, onda je vjerovatnije da imate srcoliki oblik. U suprotnom, najvjerovatnije imate dijamantski oblik, posebno ako vam je čelo uže.

Ako je brada najširi dio vašeg lica, najvjerovatnije imate četvrtasti ili trouglasti oblik lica. Sa druge strane, ukoliko je čelo nešto što se najviše ističe na vašem licu, onda najvjerovatnije imate okruglo lice.

Na kraju, ukoliko su vaše proporcije na licu jednake, onda je ovalno lice nešto što je najvjerovatnije vaš oblik.

2. Procijenite oblik vaše brade.

Ukoliko je vaša brada špicastija, najvjerovatnije imate srcoliki ili dijamantski oblik lica. Okrugla brada sugeriše na ovalno i okruglo lice, dok četvrtastija sugeriše na četvrtasto ili trouglasto – sasvim logično.

3. Izmjerite i pažljivo osmotrite vaše lice.

Ukoliko vam je lice šire i kraće, vjerovatnije je da imate okrugli ili četvrtasti oblik lica. Ako vam je lice izduženo, onda najvjerovatnije imate duguljasti ili ovalni oblik.

Navedeni koraci bi trebali da služe kao sugestija u kom pravcu prilikom određivanja lica bi trebalo da idete. Budući da je oblik lica vrlo važan u estetici, estetski hirurzi ga određuju tako što lenjirom izmjere proporcije na licu. Međutim, ne postoje nekakvi unificirani standardi da su određene proporcije jedine ispravne za različite oblike lica. Preporučujemo da se držite naših instrukcija ako niste sigurni kako odabrati naočale.

Ram za naočare prema obliku lica

ram za naočare prema obliku lica

Princip koji se koristi prilikom odabira rama za naočare prema obliku lica je princip kontrasta. Kako bi vaše lice djelovalo što simetričnije, trebalo bi da birate ramove u suprotnosti sa oblikom lica. Ukoliko vam je lice okruglo – birajte oštrije ramove kako biste napravili iluziju oštrih crta lica. Sa druge strane, ukoliko vam je lice sa oštrijim crtama, birajte tanje i oble ramove.

Sama veličina rama je takođe veoma značajna. Odgovarajući ram je onaj koji ne prelazi oblik obrva i koji ne izgleda suviše veliko ili disproporcionalno na vašem licu. Na pitanje kako odabrati naočale ili ram – odgovor je onaj u kojem se osjećati prijatno. Bez obzira na to da li birate sunčane ili dioptrijske naočare, ovo su univerzalna pravila pomoću kojih ćete laskati sopstvenom obliku lica i osjećati se ugodno.

Naočare za ovalno lice

naocare za ovalno lice

Ovalnom obliku lica stoji bilo koja vrsta rama. Ukoliko ste srećnik ili srećnica koja spada u ovu kategoriju, igrajte se sa različitim bojama, strukturama i oblicima rama. Ako preferirate klasičniju varijantu, izaberite nešto što možete da nosite u svakoj prilici.

Naočare za okruglo lice

naocare okruglo lice

Okruglo lice izgleda bolje sa ugaonim ili kvadratnim ramovima, koja ih čine da izgledaju duže. Kako biste adekvatno istakli vaše okruglo lice, izaberite interesantne pravougane oblike koji će učiniti da vaše oči djeluju šire.

Naočare za trouglasto lice

naocare za trouglasto lice

Trogulasto lice najbolje izgleda sa istaknutim gornjim dijelom naočara, u vidu različite boje ili strukture. Prilikom odabira adekvatnog rama, važno je da vodite računa o tome da naglasite gornji dio vašeg lica, kako biste fokus skrenuli sa oštrih linija vaše brade.

Naočare za četvrtasto lice

naocare za cetvrtasto lice

Četvrtastom licu najbolje stoje ramovi koji su okruglog oblika. Ukoliko vam je vilica veća, probajte takođe ram sa naglašenom gornjom linijom. S tim u vezi, uski ramovi koji su širi će učiniti da vaše lice djeluje duže nego što zaista jeste.

Naočare za dijamantski oblik lica

naocare za dijamantski oblik lica

Dijamantski oblik lica karakterišu istaknute jagodice i usko definisana brada. Upravo ovom obliku lica najbolje stoje uvijek popularni, retro mačkasti oblik naočara. Slično kao i sa ovalnim oblikom, većina ramova pristaje dijamantskom obliku lica, tako da slobodno možete eksperimentisati.

Naočare za srcoliko lice

naocare za srcoliko lice

Srcolikom licu najviše laskaju ramovi koji su širi na dnu, zato što mogu dodati širinu donjem dijelu lica. S tim u vezi, ovakav oblik lica karakteriše uska i definisana brada, tako da od ramova možete izabrati: široke ramove, ramove sa užim mostom ili sa tankim drškama kako biste pospješili simetriju vašeg lica.

Naočare za duguljasto lice

naocare za duguljasto lice

Duguljasta lica izgledaju bolje sa zaobljenim ramovima, zato što ovakvi ramovi naglašavaju širinu lica. Ako imate duguljasto lice, onda izaberite ramove koji imaju jednaku gornju i donju stranu zato što ćete na taj način da date iluziju da je vaš nos kraći i da vam je lice šire nego što zaista jeste.

Naočare za vid prema obliku lica

Sva navedena univerzalna pravila za biranje adekvatnih naočara važe ne samo za sunčanice, nego i za naočare za vid. Međutim, kod sunčanih naočara imate daleko više slobode u biranju i najčešće posjedujemo više sunčanica u poređenju sa dioptrijskim naočarima. Sunčane naočare se češće mijenjaju u skladu sa trendovima budući da su sezonski aseksoar. Čak i da izaberete neke sunčanice koje nisu u skladu sa vašim oblikom lica i navedenim savjetima, možete to da si priuštite ukoliko je to nešto što vam se iskreno dopada. Nema smisla opterećivati se savršenim izgledom u svakom mogućem kontekstu, ukoliko vas to ne ispunjava.

Međutim, kada se biraju naočare za vid tu bi trebali biti malo pažljiviji, posebno ako je stanje vaših očiju takvo da zahtijeva svakodnevno nošenje. Idealan scenario je onaj u kojem možete da odaberete naočare koje se slažu ne samo uz vaš oblik lica i glave, nego i one koje se slažu uz sve odjevne kombinacije.

naocare za vid prema obliku lica

Kako odabrati naočale za vid sa idealnim oblikom koji bi vam odgovarao? Ovo su tri univerzalna pravila prilikom odabira naočara za vid prema obliku lica:

 • Ram bi trebalo da ističe vašu najbolju karakteristiku lica.
 • Oblik rama bi trebao biti u kontrastu sa oblikom vašeg lica.
 • Veličina rama bi trebala biti usklađena sa veličinom vašeg lica.

Vaše dioptrijske naočare treba da ističu crte vašeg lica tako da im laskaju, a ne da vas na bilo koji način vizuelno zatvaraju. Zbog toga je veoma važno adekvatno odabrati naočare za vid prema obliku lica. Veličina okvira takođe ne bi trebalo da bude prevelika, tako da vas ne zatvara na bilo koji način. Idealan ram prati liniju vaših obrva i ne spušta se suviše niz vaše obraze.

S tim u vezi, vrlo je bitno vaše subjektivno osjećanje prilikom probavanja naočara. Izaberite one u kojima se osjećate prijatno, koje vam ne spadaju ili vas opterećuju na bilo koji način. Kod izbora dioptrijskih naočara, obratite pažnju i na to od kakvih materijala želite da vam budu naočari, kao i o staklima. Ukoliko izaberete metalni okvir, tražite plastificirana stakla kako vam okvir ne bi bio pretežak za nošenje.

naocare za vid

Naočare za sunce prema obliku lica

Nedoumice kako odabrati naočale za sunce prema obliku lica ne moraju biti opterećujuće, budući da imamo mnogo više slobode i možemo da pratimo akutelne trendove. Međutim, postoje nekakva univerzalna pravila kojih bi se trebali pridržavati. Ako već želimo da izdvojimo novac za kvalitetnije naočare višeg cjenovnog ranga, onda očekujemo da u njima ne izgledamo ništa manje nego fantastično.

Ukoliko ste još uvijek neodlučni, evo kako da odaberete naočare za sunce prema obliku lica uz naše prijedloge:

 • Ovalno lice – Srećnicima sa ovim oblikom lica pristaju svi modeli, tako da se ne moraju opterećivati oko simetrije. Od modela sa kojim možete da eksperimentišete, preporučili bismo: okrugle, mačkaste i vrlo trendovske over-sized naočare.
 • Okruglo lice – Ovakvom obliku lica najbolje pristaju oštri geometrijski oblici koji će stvoriti iluziju oštrih crta. Ukoliko želite da izađete iz zone komfora, probajte retro mačkaste ramove ili pravougaone ramove u različitim bojama.
 • Trouglasto lice – Na ovom licu je potrebno istaći gornji dio, tako da birajte trendy okvire u Ray Ban stilu sa jačom gornjom linijom ili pravougaone okvire sa dvjema različitim bojama u gornjoj i donjoj liniji.
 • Četvrtasto lice – Ramovi koji laskaju ovakvom obliku lica su uglavnom tanji, obliji i generalno neprimjetniji na licu. Ukoliko je vaše lice malo izduženo, možete slobodno da nosite modele kao što su avijatorske naočare ili mačkaste modele.
 • Dijamantski oblik lica – Kao i srećnicima koji imaju ovalni oblik lica, većina modela pristaje dijamantskom obliku takođe. Slobodno eksperimentišite sa bojama i modelima. Ukoliko želite da istaknete gornji dio lica, izaberite modele sa naglašenim mostom.
 • Srcoliko lice – Ovo lice karakteriše uska brada i usko čelo, tako da modeli koji su pravougaonog oblika ili avijatorski ram će najbolje pristajati ovakvom obliku.
 • Duguljasto lice – Birajte modele koje će da vam „skrate lice“. To mogu da budu masivniji modeli, sa otkačenim detaljima ili sa neobičnim bojama. Takođe, odgovarali bi vam i okrugli modeli.

naocare za sunce prema obliku lica

Kako odabrati naočare za sunce?

Prilikom odabira naočara za sunce, uzmite u obzir nekoliko stvari:

 • kakav model vam se najviše dopada
 • koliki je vaš budžetski minimum i maksimum
 • kakve su vam preferencije u smislu brendova
 • kakav model bi najviše laskao vašem licu
 • kakve su vam preferencije u smislu boja

Ukoliko želite da uložite u kvalitetne brendirane naočare klasičnog oblika, dobro istražite kakve sve mogućnosti vam se nude po optikama. S tim u vezi, kod naočara za sunce obratite pažnju i na stakla. Kvalitetna stakla kod sunčanih naočara sa UV filterom sačuvaće vaše oči od zamaranja i od štetnih sunčevih zraka.

Kako da znam da mi odabrane naočare stoje

kako da znam da mi odabrane naocare stoje

Kako biste bili sigurni u vašu odluku, dobro ispitajte vaš odraz u ogledalu prilikom probavanja. Promotrite odabrane naočare iz svih mogućih uglova, protresite glavom kako biste bili sigurni da vam neće spadati. Pokušajte da posmatrate vaš odraz u ogledalu u odnosu na zamišljenu simetriju. Takođe, razmišljajte i o odjevnim kombinacijama koje biste nosili uz odabrane naočare i da li bi se takav model uklopio sa tim.

Na vaše pitanje kako odabrati naočale, dali smo vam nekoliko savjeta. Međutim, ukoliko se vaše oči osjećaju ugodno ispod stakala određenog modela, a vama se taj model baš dopada i imate mogućnost da ga priuštite, to je dovoljan indikator sam po sebi. Zajedno sa svim navedenim savjetima, uz prijatan osjećaj prilikom probavanja naočara sigurno nećete pogriješiti.


Napomena: Svi modeli na fotografijama dostupni su u našem webshopu, možete ih pogledati jednostavnim klikom na fotografiju.

DA LI SU DRIVEWEAR STAKLA ZAISTA INTELIGENTNA?

DriveWear stakla su posebna stakla dizajnirana tako da maksimalno filtriraju suvišnu svjetlost koja

Ko je ta Sara i zbog čega svi odjednom o njoj toliko pričaju?

Svi koji su upoznati sa radom Zoom optike duže od 7 dana znaju da u ponudi postoji taj jedan brend.

Volite okrugle sunčane načale?

Za ovih 5 ljepotica sigurno niste znali da se mogu pronaći na policama Zoom Optike. Sjećate li se

5 modela naočala do 150KM u Zoom Optici

Proljeće nam je ove godine došlo ranije a sjajni ljudi iz Zoom opitike kao da su to znali pa su...

0

Upit za cijene

0