Kako pravilno čistiti naočale?

Svi koji su ikada nosili naočale, bilo da je riječ o dioptrijskim ili sunčanim, itekako dobro  znaju koliko se naočale zapravo prljaju.

Otisci prstiju, prašina, proizvodi za njegu kose…izvora zaprljanja je gotovo beskonačno. I džaba vam što imate najkvalitetnija stakla, savršeno određenu dioptriju, sve moguće zaštitne filtere – ako i dalje ne vidite.

Sve nečistoće na staklima kako dioptrijskih tako i sunčanih naočala u mnogome vam otežavaju vid i zamaraju oči, a mogu izazvati i tenzione i okularne glavobolje. Dodatno, učestalo nošenje prljavih naočala te škiljenje kroz njih može izazvati i pogoršanje samog vida.

Kako onda adekvatno očistiti naočale?

Naočale se čiste u samo nekoliko brzih i jednostavnih koraka. Upravo zbog toga savjetujemo da ih sprovodite što češće i omogućite svojim očima maksimalnu pomoć i zaštitu.

Korak 1: Isperite ih vodom.

Kako biste naočale dobro pripremili za čišćenje, potrebno ih je dobro nakvasiti hladnijom, toplom vodom.

Korak 2: Nasapunjate ih.

Nanesite manju količinu običnog deterdženta za suđe na oba stakla i ravnomjerno rasporedite jagodicama prstiju. Deterdžent za suđe će ukloniti i sve masnoće od kože ili dodira ruku sa stakla, a blag je za samu površinu. Nemojte upotrebljavati sredstva sa abrazivnim hemikalijama ili alkoholom jer ona mogu rastvoriti zaštitne premaze sa stakla kao što su anti-refleksivni premazi koji vas štite od svjetla ekrana.

Korak 3: Istrljajte ih deterdžentom.

Nakon što ste deterdžent nanijeli, kružnim pokretom jagodica ga dobro rasporedite svuda po staklima svojih naočala. Naravno, vodite računa da ih ne izgrebete noktima.  Takođe obratite pažnju da pokrijete svaki djelić prednje i zadnje strane, uključujući i uglove i dijelove oko rama koji su teže pristupačni.

Korak 4: Isperite naočale.

Nakon temeljnog sapunjanja, isperite naočale ponovno kroisteći svježu, hladniju vodu. Vodite računa da ne ostanu nikakvi talozi deterdženta ni sa unutrašnje ni sa spoljašnje strane naočala, jer će se stvoriti fleke kroz koje je teže vidjeti.

Korak 5: Osušite ih.

Kako biste odstranili vodu, naočale je najbolje lagano protresti i pustiti da se tako osuše. Brisanje nježnim peškirom ili papirnim ubrusom je takođe efikasno, samo u tom slučaju postoji mogućnost da će vam na staklima ostati zalijepljene manje čestice prašine ili vlakna tkanine, koja je onda potrebno ukloniti.

Korak 6: Ispolirajte naočale.

Naposlijetku, krpicom za poliranje naočala uglancajte stakla i dajte im onaj savršeni sjaj. I ovdje je potrebno obratiti pažnju na sva teže dostupna područja.

I to je sve! Vaše sunčane ili dioptrijske naočale su spremne da vam nastavljaju pružati savršen vid.

U nedostatku vremena ili mogućnosti, naočale je moguće čistiti i specijalnim vlažnim maramicama za naočale – dok god ne sadrže alkohol.

DA LI SU DRIVEWEAR STAKLA ZAISTA INTELIGENTNA?

DriveWear stakla su posebna stakla dizajnirana tako da maksimalno filtriraju suvišnu svjetlost koja

Ko je ta Sara i zbog čega svi odjednom o njoj toliko pričaju?

Svi koji su upoznati sa radom Zoom optike duže od 7 dana znaju da u ponudi postoji taj jedan brend.

Volite okrugle sunčane načale?

Za ovih 5 ljepotica sigurno niste znali da se mogu pronaći na policama Zoom Optike. Sjećate li se

5 modela naočala do 150KM u Zoom Optici

Proljeće nam je ove godine došlo ranije a sjajni ljudi iz Zoom opitike kao da su to znali pa su...

0

Upit za cijene

0