Kako razumjeti recept za dioptrijske naočale?

Dakle, upravo ste obavili kontrolu vida i dobili recept za dioptrijske naočale od Vašeg oftalmologa. On ili ona, vjerojatno je spomenuo/la da ste kratkovidni ili dalekovidni, ili možda imate astigmatizam.

 Ali šta onda znače svi ti brojevi na receptu za dioptrijske naočale? A šta znače sve one skraćenice kao što su VOD, VOS, DSPH, DCYL i Add?

Ovaj članak će Vam pomoći dešifrovati sve dijelove recepta i moći ćete ga prokomentarisati s Vašim optičarem kada kupujete dioptrijske naočale.

Šta na receptu za dioptrijske naočale znače skraćenice VOD i VOS?

Prvi korak koji je potreban da biste razumjeli Vaš recept za dioptrijske naočale je naučiti šta znači „VOD“ i „VOS“. Ovo su skraćenice za latinske nazive visus oculi dextri  i visus oculi sinistri, a označavaju oštrinu vida  za desno oko i oštrinu vida za lijevo oko.

Vaš recept za dioptrijske naočale isto tako može imati stupac s oznakom „VOU“. Ovo je skraćenica za latinski naziv visus oculi uterque i njeno  značenje je „oštrina vida na oba oka“.

Na receptu za dioptrijske naočale isto tako ispred vrijednosti dioptrija imate skraćenice:

 D.O. – dioptrija desnog oka
  L.O. – dioptrija lijevog oka

Iako se ove latinske skraćenice tradicionalno koriste pri pisanju recepata za dioptrijske naočale i kontaktna sočiva, uvijek se prvo navode podaci za desno pa zatim za lijevo oko. Čak i ako nema oznake D.O i L.O, uvijek je prvo podatak za desno!

Na Vašem receptu za dioptrijske naočale, informacija o Vašem desnom oku (VOD) nalazi se ispred informacije o Vašem lijevom oku (VOS). Oftalmolozi pišu recepte na ovaj način jer kada su okrenuti licem prema Vama, prvo vide Vaše desno oko sa svoje lijeve strane a zatim (drugo) Vaše lijevo oko sa svoje desne strane.

Ostali termini na Vašem receptu za dioptrijske naočale.

Na Vašem receptu za dioptrijske naočale možete pronaći druge termine i skraćenice. Neki od njih su:

Sfera ili sferična dioptrija (SPH ili DSPH). Ovaj pojam označava jačinu sočiva mjerenu u dioptrijama (D), propisanu za korekciju kratkovidnosti ili dalekovidnosti. Ako broj koji se pojavljuje ispred ovog pojma ima negativan predznak (-) znači da ste kratkovidni. Ako je taj broj napisan s pozitivnim predznakom (+) ili nema nikakvog predznaka ispred broja, znači da ste dalekovidni.

Pojam „sfera“ znači da je korekcija za kratkovidnost ili dalekovidnost „sferična“, ili jednaka na svim meridijanima oka.

Cilindar ili cilindrični dioptrija (CYL ili DCYL). Ovaj pojam označava jačinu sočiva za astigmatizam mjerenu u dioptrijama.

Ako ništa ne piše u ovoj koloni,  znači da nemate astigmatizam ili je Vaš astigmatizam toliko slab da ga nije potrebno korigirati naočalnim sočivima.

Pojam „cilindar“ znači da dodatna jačina sočiva za korekciju astigmatizma nije sferična, nego je umjesto toga oblikovana tako da jedan meridijan nema dodatnu zakrivljenost, a meridijan koji je okomit na ovaj meridijan „bez dodatne jačine “ sadrži maksimalnu jačinu i zakrivljenost sočiva za ispravljanje astigmatizma.

Broj u koloni za cilindar može biti napisan s negativnim predznakom (za korekciju kratkovidnog astigmatizma) ili pozitivnim predznakom (za dalekovidni astigmatizam). U receptu za dioptrijske naočale jačina cilindra uvijek prati jačinu sfere.

Axis ili Os. Ovaj pojam opisuje meridijan sočiva  koji ne sadrži jačinu cilindra za ispravljanje astigmatizma. Os se definiše brojkom od 1 do 180. Broj 90 odgovara okomitom meridijanu oka, a broj 180 odgovara horizontalnom meridijanu.

Ako recept za dioptrijske naočale sadrži jačina cilindra, onda mora sadržati i vrijednost osi, koja se piše nakon dcyl jačine i s predznakom „ax“ kada se piše slobodnom rukom.

Os je meridijan sočiva koji je udaljen 90 stepeni od meridijana koji sadrži jačinu cilindra.

Add. Ova kratica znači dodatno pojačanje jačine naočalnih sočiva koje se primjenjuje na donji dio multifokalnih sočiva za korekciju prezbiopije. Broj koji se pojavljuje u ovom dijelu recepta uvijek označava „plus“ jačinu, čak i kada nije napisan s pozitivnim predznakom. U pravilu će ovo pojačanje varirati od +0,75 do +3 D i bit će jednake vrijednosti za oba oka.

Prizma. Jačina prizme mjeri se u prizma dioptrijama („PD“ ili trokut kada se piše slobodnom rukom), a propisuje se kako bi se nadoknadili problemi s poravnanjem oka. Samo mali postotak recepata za dioptrijske naočale uključuje prizmu.

Kada je prisutna, jačina prizme izražava se u brojčanim jedinicama  ( 0,5, 1, 2, 3 ) i smjer prizme označava se relativnim položajem njezine „baze“ ili najdebljeg ruba. Koriste se četiri kratice za opis smjera prizme. BG = baza gore, BD = baza dolje, BN = baza nazalno (prema nosu korisnika), BT = baza temporalno (prema uhu korisnika).

PD .  Pupilar distance – razmak zjenica u milimetrima. Ne treba biti na receptu za dioptrijske naočale.
Ispravno bi bilo da Vaš optičar nakon odabira dioptrijskog okvira izmjeri vrijednost razmaka zjenica. Razmak zjenica je udaljenost svake zjenice pojedinačno od sredine mosta odabranog dioptrijskog okvira. Vrlo često nije ista vrijednost desno i lijevo. Ako je samo jedna vrijednost onda je isti razmak desnog i lijevog

Mjerne jedinice za izražavanje jačine uz pojmove sfera, cilindar i add. uvijek su dioptrije. Pišu se decimalnim brojevima i u pravilu s kvartalnim pomacima dioptrija (0,25 D). Vrijednosti ose pišu se cijelim brojevima od 1 do 180 i označavaju samo mjesto meridijana, ne i jačinu. Kada su prizma dioptrije izražene u decimalnim brojevima, obično se pišu jednom brojkom nakon zareza (npr. 0,5).

Dodatne informacije.  Vaš oftalmolog može odmah napisati i dodatne specifične preporuke na Vaš recept za dioptrijske naočale – kao na primjer anti-refleks sloj, fotoosjetljiva stakla i/ili progresivna stakla – kako biste imali najudobniju moguću korekciju vida. Naravno da ćete više vremena za razgovor i odluku o vrsti naočalih sočiva imati kad dođete u Zoom optiku.

Primjer recepta za dioptrijske naočale:

Zbunjeni ste? Poslužimo se primjerom kako bismo sve razjasnili. Evo primjera recepta za dioptrijske naočale:

D.O.    -2.00 DSPH                 +2.00 add            0.5 p.d. BD

L.O.    -1.00  -0.50 ax 180      +2.00 add            0.5 p.d. BG

VOD CC   1,0   -Oštrina vida desnog oka s propisanim dioptrijama  je 100%

VOD CC   0,9    -Oštrina vida desnog oka s propisanim dioptrijama   je 90%

U ovom slučaju, očni doktor je propisao stakla od -2 sferičnih dioptrija za korekciju miopije na desnom oku (D.O.). Na ovom oku nema korekcije astigmatizma, pa nema ni oznake za cilindar ili os. Ovaj doktor je izabrao dodati „DSPH“, kako bi potvrdio da se za desno oko propisuje samo sferična jačina. (Neki doktori će dodati DSph za „sferična dioptrija“, drugi će ostaviti ovo polje prazno.)

Za lijevo oko (L.O.) propisana su stakla od -1 sferičnih dioptrija za miopiju i -0,50 cilindričnih dioptrija na osovini 180 stepeni za korekciju astigmatizma. Jačina cilindra ima os na 180-om meridijanu, što znači da horizontalni meridijan oka (180 stepeni) nema dodanu jačinu za astigmatizam, a okomiti meridijan (90 stepeni) dobiva dodatnih -0,50 dioptrija.

Za oba oka propisana je dodatna jačinu (add) od +2,00 D za korekciju prezbiopije i ovaj recept za dioptrijske naočale uključuje prizmatičnu korekciju od 0,5 prizma dioptrija za oba oka. Na desnom oku, baza prizme je dolje (BD); na lijevom oku baza prizme je gore (BG).

Recept za dioptrijske naočale nije recept za kontaktna sočiva!

Recept za dioptrijske naočale i kontaktna sočiva nisu isti.  Recept za dioptrijske naočale koristi se samo za kupovinu dioptrijskih naočala. Ne sadrži određene informacije koje su ključne u receptu za kontaktna sočiva, a koje se mogu dobiti samo tokom isprobavanja kontaktnih sočiva i savjetovanja s ljekarom.

Jedan od razloga zašto recepti za dioptrijske naočale i kontaktna sočiva nisu isti: stakla su  pozicionirana na određenoj udaljenosti od očiju, a kontaktna sočiva se stavljaju direktno na površinu oka. Baš ta udaljenost utiče na jačinu sočiva koja je potrebna očima za ispravno fokusiranje.

Dodatno uz informacije koje se nalaze u receptu za dioptrijske naočale, recept za kontaktna sočiva mora sadržavati informacije o osnovnoj (središnjoj) krivulji stražnje površine kontaktna sočiva/ BC /, promjeru soičva, te specifičnom proizvođaču i nazivu marke sočiva.

Također, jačina stakala često se modificira prilikom određivanja najbolje jačina kontaktnih sočiva. Jedan od razloga je taj što se stakla nose na udaljenosti (obično oko 12 milimetara) od površine oka, dok se kontaktna sočiva stavljaju direktno na rožnicu oka.

Tačan recept za kontaktne sočiva može se napisati tek nakon isprobavanja kontaktnih sočiva  i nakon što je doktor koji propisuje recept procijenio reakciju Vaših očiju na sočiva i uopšte mogućnost nošenja kontaktnih sočiva.

 

DA LI SU DRIVEWEAR STAKLA ZAISTA INTELIGENTNA?

DriveWear stakla su posebna stakla dizajnirana tako da maksimalno filtriraju suvišnu svjetlost koja

Ko je ta Sara i zbog čega svi odjednom o njoj toliko pričaju?

Svi koji su upoznati sa radom Zoom optike duže od 7 dana znaju da u ponudi postoji taj jedan brend.

Volite okrugle sunčane načale?

Za ovih 5 ljepotica sigurno niste znali da se mogu pronaći na policama Zoom Optike. Sjećate li se

5 modela naočala do 150KM u Zoom Optici

Proljeće nam je ove godine došlo ranije a sjajni ljudi iz Zoom opitike kao da su to znali pa su...

0

Upit za cijene

0