kontaktna sočiva korisne informacije

Kontaktna sočiva (SVE ŠTO JE POTREBNO DA ZNATE)

Zanima vas šta su kontaktna sočiva i kako da budete sigurni da ste odabrali ona prava za vas? U tekstu koji slijedi saznaćete više o tome koje sve vrste kontaktnih sočiva postoje, kako da se brinete o njima, da li su kontaktna sočiva bolji izbor od naočara i zašto, te mogu li kontaktna sočiva prouzrokovati određene zdravstvene probleme.

Veoma je važno da vodimo računa o svom vidu iz prostog razloga, zato što se uglavnom oslanjamo na vid koji je naše najdominantnije čulo. Upravo iz toga razloga potrebno je da redovno provjeravamo svoj vid i da po potrebi koristimo pomagala kao što su kontaktna sočiva koja će nam pomoći da ga poboljšamo.

Postoje brojne intervencije koje nam mogu poći da smanjimo potrebu za korekcijom vida tako da tu imamo dioptrijske naočale, kapi za oči i na poslijetku, kontaktna sočiva koja su u posljednjih par godina popularnija nego ikad. Ukoliko ste u fazi razmišljanja da li da koristite dioptrijske naočale ili kontaktna sočiva za vid, mi ćemo se potruditi da vam odgovorimo na sva pitanja koja bi vas mogla zanima kad su sočiva u pitanju i na taj način vam možda pomognemo u donošenju finalne odluke.

Šta su kontaktna sočiva?

Kontaktna sočiva su tanka zaobljena sočiva postavljena na film od suza, a prekrivaju površinu vašeg oka. Sama sočiva su prirodno providna, ali često imaju jedva primjetnu nijansu boje samo zato da bi se njima lakše rukovalo. U današnje vrijeme postoje tvrda i meka kontaktna sočiva, ali se uglavnom nose ova druga, a nije prošlo ni nešto previše vremena otkako su kontaktna sočiva pravljena pomoću tehnike duvanja stakla.

Kratka istorija kontaktnih sočiva

Iako večina nas misli da su kontaktna sočiva moderni doprinos kad je u putanju njega očiju, ona u stvari imaju dugu tradiciju još od Leonarda da Vinčija i Renea Dekarta.  Ipak, trebalo je sačekati kraj 19. vijeka da bi njemački duvač stakla napravio sočivo kroz koje se moglo vidjeti, a koje je bilo razumno tolerantno za nošenje, a njemački oftalmolog je prvi izumio prvo sočivo koje se moglo nositi i nekoliko sati u komadu.

Vrste kontaktnih sočiva

Kontaktna sočiva se mogu podijeliti na dvije osnovne kategorije, a to su prema tome koliko dugo se nose i prma tome koje stanje oka koriguju.

Katalog naših kontaktnih sočiva možete pogledati na ovom linku.

Što se tiče prve podjele tu dijelimo dnevna, mjesečna ili višemjesečna kontaktna sočiva. Svaki obrazac nošenja ima drugu vrstu privlačnosti.  Dnevna kontaktna sočiva su u posljednje vrijeme postala veoma popularna zato što su jako pogodna za održavanje kad je u pitanju higijena jer se mijenjaju svakodnevno i prema njima nema neke obaveze.  Mjesečna kontaktna sočiva se mogu nositi do 30 dana, s tim da se njihovo skidanje preporučuje prije spavanja.

Kad je u pitanju podijela prema vrsti korekcije tu imamo torična i multifoklana sočiva.

Torična kontaktna sočiva  su oblikovana na poseban način, standardna sočiva su sferičnog oblika, dok je torus geometrijski oblik koji izgleda kao krofna. Torična kontaktna sočiva imaju oblik kao bočna kriška krofne, ako znate na šta mislimo. Oblik toričnih kontaktnih sočiva  stvara različite refrakcione ili fokusirajuće sposobnosti i to kad je u pitanju vertikalna i horizontalna orijentacija. Njihova glavna osobina je to što im se ta refraktivna snaga postepeno povećava ili smanjuje kao se krećete oko sočiva.

Torična sočiva ispravljaju probleme sa astigmatizmom koji nastaju usljed drugačije zakrivljenosti rožnjače ili sočiva u oku.

Multifokalna kontaktna sočiva su napravljena tako da targetiraju  vid na različitim udaljenostima, a jednostavnije rečeno to su kontaktna sočiva koja u sebi imaju različite dioptrije. Preporučuju se osobama sa presbiopijom jer pomažu i  kod korekcije vida uzrokovane godinama.

Naočale ili kontaktna sočiva – šta odabrati i zbog čega?

Kad je u pitanju biranje između kontaktnih sočiva i naočala sve se svodi na lične preferencije, stil života, sa čim se osjećate udobnije, kao i o estetici.

Prije nego što donesete konačnu odluku imajte na umu da jedno nije nužno bolje od drugog i da za obje strane postoje pozitivne i negativne strane. Kad su naočale u pitanju one su bolji izbor ako ne želite da se zamarate sa održavanjem  jer zahtjevaju samo najosnovnije čišćenje stakala, a i troškovi su manji jer ćete ih rjeđe mijenjati nego kontaktna sočiva. Isto tako, naočale imaju jednu sposobnost koju kontaktna sočiva nemaju, a to je da mogu prilagoditi količinu svjetlosti koja dolazi do oka radi optimalne udobosti i vida.

Katalog naših dioptrijskih naočala možete pogledati na ovom linku.

S druge strane, sočiva se nose direktno na oku tako da je vid, posebno onaj perfirni, u potpunosti neometan. Kontaktna sočiva pružaju vam mogućnost da bez ikakvih problema učestvujete u sportskim aktivnostima, a pored toga imate opciju da sa njima promijenite boju oka jer postoje i kontaktna sočiva u boji.

Poenta priče je da sredstvo za korekciju vida treba da birate na osnovu svog stila života i navika koje imate.

Kako voditi računa o kontaktnim sočivima?

Ako se već odlučite za kontaktna sočiva veoma je važno da znate kako da ih pravilno održavate i na taj način i sačuvate zdravlje svojih očiju.  Od vrste sočiva koje imate zavisi i način održavanja. Jednodnevna sočiva zahtjevaju najmanje održavavanja dok sa onim konvencionalnim ima najviše obaveza. Ovu su neki koraci koje nikako ne smijete preskakati ako imate višednevna sočiva.

Prije nego što krenete sa rukovanjem sočivima, ruke operite sapunom i vodom.  Gledajte da su to blagi sapuni koji nemaju dodane parfeme, ulje ili losione.

Ruke nakon pranja dobro osušite.

Ako koristite lak za kosu, obavezno ga našpricajte prije stavljanja sočiva.

Šminkajte se nakon stavljanja sočiva, a skidajte ih prije nego što skinete šminku.

Neka sočiva zahtjevaju posebnu njegu i proizvode za održavanje. Uvijek koristite sredstvo za dezinfekciju, kapi za oči i sredstva za čišćenje koja vam je preporučio vaš oftalmolog.  Neki proizvodi za oči nisz sigurni za upotrebu ako nosite sočiva.

Nikada ne ispirajte sočiva običnom vodom iz česme. Čak i destilovana voda može biti rasadnik bakterija koje mogu biti uzrok infekcije i štetno uticati na oko.

Nikada ne satavljajte sočiva u usta da ih očistite pljuvačkom.

Kontaktna sočiva perite tako da ih nježno trljate kažiprstom dok ih držite na sredini dlana.

Sočiva perite nakon savke upotrebe, bez izuzetka, potpite ih u vodu za održavanje, a kutijicu mijenjajte svaka tri mjeseca.

Odgovorno nosite sočiva

Eksperti kažu da su kontaktna sočiva koja su najsigurnija za nošenje ona koja se mijenjaju svakog dana.  U svakom slučaju prije same odluke o vrsti sočiva važno je da se posavjetujete sa oftalmologom.

Sočiva nosite svakog dana sve dok vam ljekar tako savjetuje.

Nikada nemojte stavljati tuđa sočiva, posebno ako su već bila nošena.

Nemojte spavati sa sočivima.

Nemojte vrhom flašice u kojoj se nalazi sredstvo za održavanje i dezinfekciju dodirivati neke druge površine.

Kada ste na suncu, a imate sočiva nosite zaštitne naočale ili šešir sa širokim obodom.

Ako vam se kojim slučajem desi da sočivo stavite naopako, nećete oštetiti oko, ali zato bi trebalo da prije nego što ih stavite na oko položite na dlan, da formiraju prirodan oblik .

Ako vam postane iritirano, odmah izvadite sočivo i nemojte ga koristiti dok se ne posavjetujete sa doktorom. Ako nastavite da nosite sočiva nakon pojave iritacije postoji šansa da dođe do infekcije.

Nemojte plivati sa sočivima. Ako već odlučite da plivate sa konaktnim sočivima, obavezno stavite naočale, ali tada će postojati šansa da dobijete ozbiljnu infekciju oka.

Mogu li kontaktna sočiva izavati određene zdravstvene probleme?

Kontaktna sočiva bez svake sumnje olakšavaju život jer više ne morate voditi računa o naočalama, da li će se ogrebati, hoćete li ih negdje zaboraviti. Ako primjetite bilo kakav i najmanji problem ili neugodnost u oku, prva stvar koju je potrebno da uradite jeste da ih izvadite.

Simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu:

  • Mutan vid
  • Peckanje, svrab, bol
  • Iscjedak iz oka
  • Osjetljivost na svjetlost
  • Suzenje očiju više nego obično
  • Crvenilo

Samo neki od problema koji mogu biti uzrokovani kontaknim sočivima su infekcija oka, hipoksija – stanje tokom koga rožnjača zbog sočiva dobija manje kiseonika iz vazduha nego što bi trebalo, konjukivitis i suvoća oka.

Veoma je važno da nabavite sočiva koja vam u potpunosti odgovaraju oblikom i veličinom. Ponekad se desi da morate probati više različitih sočiva kako biste odabrali ona, za vas, najbolja.

U svakom slučaju prije konačnog odabira, posavjetujte se sa oftalmologom, ali i sa stručnjacima u optici.

DA LI SU DRIVEWEAR STAKLA ZAISTA INTELIGENTNA?

DriveWear stakla su posebna stakla dizajnirana tako da maksimalno filtriraju suvišnu svjetlost koja

Ko je ta Sara i zbog čega svi odjednom o njoj toliko pričaju?

Svi koji su upoznati sa radom Zoom optike duže od 7 dana znaju da u ponudi postoji taj jedan brend.

Volite okrugle sunčane načale?

Za ovih 5 ljepotica sigurno niste znali da se mogu pronaći na policama Zoom Optike. Sjećate li se

5 modela naočala do 150KM u Zoom Optici

Proljeće nam je ove godine došlo ranije a sjajni ljudi iz Zoom opitike kao da su to znali pa su...

0

Upit za cijene

0