stavljanje kontaktnih leca

Stavljanje kontaktnih leća

Prije stavljanja kontaktnih leća trebate dobro operite ruke, ali izbjegavajte mirisne i uljne sapune čiji se ostatci mogu primiti na površinu leće. Posebno izbjegavajte proizvode koji sadrže lanolin i hidratantne losione.

Nježno protresite kutijicu sa otopinom za čuvanje leća tako da odvojite kontaktne leće ukoliko su se zalijepile za kutijicu. Ne pokušavajte leću naglo vući prstom, jer ju možete oštetiti. Izvadite leću iz kutijice na dlan.

Stavite kontaktnu leću na vrh kažiprsta koji treba biti suh. Kako znati, da li ste leću okrenuli pravilno? Ako leća formira oblik slova „U“ a pritom vanjski rubovi izgledaju izbočeno i rašireno prema van, tada stoji naopako. Ako formira samo oblik slova „U“, tada je u pravilnom položaju (oblik „zdjelice“). Neke kontaktne leće imaju i lasersku oznaku na rubu (npr. naziv proizvođača). Ako možete pročitati taj natpis (ako natpis nije obrnut), tad je leća pravilno okrenuta. Prislonite srednji prst iste ruke na donji kapak i lagano ga povucite prema dolje. Prstima druge ruke podignite gornji kapak.

Stavite leću u oko dok gledate prema gore ili ravno naprijed, kako vam je jednostavnije. Nježno zatvorite oko i zatim trepnite, kako bi leća došla u ispravan položaj.

Pogledajte u zrcalo kako biste provjerili da vam se leća nalazi na sredini oka. Ako je leća na sredini, trebala bi biti udobna i trebali biste jasno vidjeti.

Skidanje kontaktnih leća

Uvijek operite ruke prije skidanja kontaktnih leća. Ako stojite ispred umivaonika, čistim papirnatim ručnikom prekrijte odvod u koji bi leće mogle slučajno upasti.

Pri skidanju mekih kontaktnih leća, pogledajte prema gore dok donji kapak potiskujete srednjim prstom prema dolje. Kažiprstom nježno pomičite leću prema vanjskom dijelu oka na bjeloočnicu gdje ju možete nježno stisnuti i podići kažiprstom i palcem.

Nakon svakog skidanja leće treba obavezno očistit. Leću stavite na dlan, kapnite nekoliko kapi otopine za čišćenje te kažiprstom druge ruke lagano trljajte otprilike 20 sekundi.

Leću stavite u kutijicu za čuvanje i prelijte otopinom (za dezinfekciju, ovlaživanje i čuvanje). U njoj bi leća trebala stajati nekoliko sati (najbolje minimalno 6 sati), kako bi se osigurala potpuna dezinfekcija leće. Pridržavajte se uputa proizvođača otopina za njihovo održavanje.

  1. Kako se dolaskom vrućih ljetnih dana većina nas prepušta užicima kupanja i plivanja, treba znati da su kupači s lećama najrizičnija skupina za dobivanje očne infekcije. Plivanje s kontaktnim lećama bi svakako trebalo izbjegavati kako bi se spriječile moguće bakterijske infekcije vašeg oka.
  2. Voda može sadržavati bezbroj opasnih virusa i mikroba, a jedan od najopasnijih je Akantameba. Amebni keratitis (u stručnoj literaturi poznat pod nazivom Acanthamoeba keratitis) je rijetka, ali ozbiljna upalna bolest rožnice oka koja može dovesti do sljepoće, a ponajviše zahvaća osobe koje nose leće. Ovo stanje je povezano s nošenjem kontaktnih leća za vrijeme plivanja i može uzrokovati trajni gubitak vida i dovesti do neizbježnog zahvata pomoću kojeg se vraća izgubljeni vid – transplantaciju rožnice.
  3. Ako se ipak odlučite plivati s kontaktnim lećama, jednodnevne kontaktne leće su najsigurniji izbor. Namijenjene su jednokratnoj uporabi, što znači da se bacaju nakon prvog nošenja i samim tim leće nije potrebno čistiti i dezinficirati. Kako bi ste bili potpuno sigurni, najbolje je skinuti leće odmah nakon plivanja i osvježiti oči umjetnim suzama, a zatim zamijeniti leće sa svježim parom jednodnevnih kontaktnih leća. Tijekom plivanja s kontaktnim lećama preporučljivo je koristitizaštitne naočale. Zaštitne naočale stvaraju prirodnu barijeru zraka oko očiju, koji spriječava prolazak infekcije iz vode, te omogućava prirodan položaj kontaktnih leća na očima.
  4. Američka organizacija za hranu i lijekove (FDA) savjetuje da kontaktne leće ne bi smjele biti izložene ni jednoj vrsti vode, uključujući vodu iz slavine i tuševa, kao i vodu u bazenima, jezerima i oceanima.
  5. Prevencija je najbolji način borbe protiv amebnog keratitisa, jer neprepoznavanje simptoma i kasno postavljanje dijagnoze nosi sa sobom ogroman rizik od nepovratnog gubitka vida. Ključan preduvjet za udobno nošenje leća i očuvanje zdravlja očiju jesu adekvatna higijena i njega leća. Bez obzira gdje ljetovali, svako sumnjivo peckanje, suzenje i crvenilo oka treba shvatiti kao alarm te posjetiti najbližeg specijalista oftalmologa.

Proljeće nam donosi razne očne alergije. Glavni simptomi očnih alergija su crvenilo, svrbež i vodeni iscjedak iz oka, a ovi simptomi pogađaju osobito nositelje kontaktnih leća.

Simptomi očnih alergija

Čest simptom očne alergije je crvenilo oka. Crvenilo oka može biti zbog vjetra, peludi koja leti po zraku ili sindroma suhog oka. Međutim, nositelji kontaktnih leća skloniji su crvenilu oka jer kontaktne leće u kombinaciji s svim ovim faktorima iritiraju oko i mogu uzrokovati razne upale.

Svrbež oka se također javlja kao simptom alergije, i nositeljima kontaktnih leća teško je razlikovati je li došlo do svrbeža očiju zbog kontaktnih leća, neke upale ili alergije. U svakom slučaju se preporuča apstinencija od leća i prelazak na dioptrijske naočale dok svrbež ne prođe. Na taj način se spriječava ozbiljnija infekcija oka.

Uz očne smetnje, javljaju se simptomi respiratornog sustava i kože – kihanje, urtikarija, svrbež kože.

Prevencija od očnih alergija

  1. Nosite naočale kada je to moguće.Alergeni poput prašine i peludi često se lijepe na tanku površinu kontaktnih leća. Češća uporaba naočala će vam pomoći u smanjenju izravnog kontakta s alergenom.
  2. Održavajte vaše oči vlažnima. Nakon ulaska u zatvoreni prostor sugerira se kapanje umjetnih suza radi smanjenja količine alergena na spojnici oka.
  3. Čistite vaše kontaktne leće što češće.Čišćenje kontaktnih leća uklanja alergene s njih. Razmislite o korištenju otopina bez konzervansa, kako bi se izbjegle moguće alergijske reakcije.
  4. Posjetite očnog liječnika. Vaš liječnik će vam preporučiti lijekove za smanjenje simptoma. Određeni proizvodi mogu spriječiti napadaje alergije.

Dnevne kontaktne leće

Nošenje dnevnih kontaktnih leća može znatno pomoći protiv očne alergije. Leće su namijenjene za nošenje jedan dan, a dizajnirane su kako bi pružile visoku razinu komfora, čak i na kraju dana. Ujutro se stave u oko, a navečer izvade i bace. Drugi dan se otvori i u oko stavi novi sterilni par leća.

Velika prednost dnevnih mekih kontaktnih leća je u tome što ih ne moramo čistiti, što mogućnost kontaminacije i infekcije svodi na najmanju moguću mjeru.

Sa zdravstvenoga gledišta, jednodnevne leće najbolja su opcija, jer se tijekom jednog dana ne stignu stvoriti naslage koje bi mogle uzrokovati komplikacije. Naslage proteina i lipida iz suznog filma mogu dodatno iritirati oko, ili čak i same izazvati alergijsku reakciju.

DA LI SU DRIVEWEAR STAKLA ZAISTA INTELIGENTNA?

DriveWear stakla su posebna stakla dizajnirana tako da maksimalno filtriraju suvišnu svjetlost koja

Ko je ta Sara i zbog čega svi odjednom o njoj toliko pričaju?

Svi koji su upoznati sa radom Zoom optike duže od 7 dana znaju da u ponudi postoji taj jedan brend.

Volite okrugle sunčane načale?

Za ovih 5 ljepotica sigurno niste znali da se mogu pronaći na policama Zoom Optike. Sjećate li se

5 modela naočala do 150KM u Zoom Optici

Proljeće nam je ove godine došlo ranije a sjajni ljudi iz Zoom opitike kao da su to znali pa su...

0

Upit za cijene

0