Učini dobro djelo i osvoji jednu od tri vrijedne nagrade!

Vi poklanjate Mrvicama, a zoom Optika vama! Fantastično, zar ne?

Znate li da se svako deseto dijete u svijetu, pa i u BiH, rodi prijevremeno?

Prijevremeno rođenim se smatraju sve bebe koje su na svijet dospjele prije navršenih 37. nedjelja trudnoće.

Dijabetes, srčane bolesti ili bolesti bubrega, urođeni problemi sa matericom ili oslabljen grlić materice, različite infekcije, loša prehrana, povišen krvni pritisak, nedostatak adekvatne prenatalne njege… to su sve samo neki od brojnih potencijalnih uzroka prijevremenih porođaja. Pa ipak, kompletan uzrok prijevremenog poroda se najčešće ne zna i teško ga je predvidjeti.

Foto: Unsplash

Kad je riječ o samim bebama, nažalost i one se nerijetko susreću sa brojnim zdravstvenim problemima: od anemije i niskog nivoa šećera u krvi, preko problema sa disanjem i probavom do infekcija i krvarenja u mozgu.

Udruženje „Mrvice“ okuplja roditelje prijevremeno rođene djece, ujedinjuje njihove strijepnje i strahove, nade i nastojanja. Međusobno si pružaju podršku kroz sva teška i iscrpljujuća iskustva, a aktivno rade i na projektu koji je od neizrecive važnosti i za majku i za bebu: pokretanje prve banke humanog mlijeka u Bosni i Hercegovini.

„Humano mlijeko ne samo da je hrana nego je istovremeno i jedinstven lijek za sve prijevremeno rođene bebe.“

Riječ je o dragocjenim mililitrima koji bukvalno mogu spasiti život bebe. U zavisnosti od uzrasta, brojnim bebama je potrebno svega 10 ml mlijeka koje će učiniti ogromnu razliku u njihovom razvoju.

Majčino mlijeko je najefikasniji i najbrži način za poboljšanje imunološkog sistema ovih najugroženijih beba. Nažalost, nijedna adaptirana formula nema sve one suplemente koje ono ima, a mlijeko majke koja je prijevremeno donijela svoju bebu na svijet ima poseban sastav samo po sebi – u potpunosti je prilagođeno uzrastu njene bebe i nedjeljama u kojoj je ona rođena.

Pa ipak, u nedostatku mlijeka njene biološke majke, iduća opcija koja je najbolja za bebu jeste prirodno mlijeko neke druge majke, jer će ono podstaći razvoj imunološkog sistema daleko bolje neko bilo koja druga adaptirana formula.

Foto: Unsplash

Banka humanog mlijeka pruža dvostruku pomoć majkama prijevremeno rođene djece: pored samog mlijeka koje je bebama prijeko potrebno i izuzetno značajno, banka pruža i sigurnost i podršku majkama koje se nalaze pod nevjerovatnim stresom i pritiskom. Kao što znamo, šok od prijevremenog poroda ali i bilo kakva vrsta stresa veoma su česti faktori potpunog izostanka ili smanjene laktacije, što potom produbljuje taj stres i proširuje čitav taj začarani krug pakla.

Pored samog snabdijevanja mlijekom, projekat otvaranja banke humanog mlijeka takođe za cilj ima i podizanje svijesti o prijevremeno rođenoj djeci.

Banka humanog mlijeka koja će biti smještena u Banjoj Luci biće prva ovakva banka na području Bosne i Hercegovine i dostupna za svu djecu sa kompletne teritorije BiH, a ideja je već zaživjela i u drugim zemljama regiona, kao što su Srbija i Hrvatska.

Od neizmjernog značaja je i podrška predsjednice Republike Srpske kao i humanitarna akcija „S ljubavlju hrabrim srcima“ u sklopu koje se sredstava prikupljaju do kraja decembra.

 

Shodno tome, otvoren je i poseban žiro račun i aktiviran je humanitarni broj 1411 sa željom da se akcija prikupljanja sredstava za osnivanje Banke humanog mlijeka sprovede što brže i efikasnije te da se svim onim koji su zainteresovani da daju svoj doprinos to i olakša.

S tim u vezi, Optika „Zoom“ je odlučila da ovom fenomenalnom projektu iskaže svoju podršku na jedinstven način. Naime, organizovali su unikatan giveaway sa čak tri vrijedne nagrade, a prvi uslov za učešće jeste upravo da pozovete humanitarni broj 1411 i udruženju „Mrvica“ poklonite 1 KM.

Želite li svoje Gucci sunčane naočale, godišnju zalihu dioptrijskih sočiva ili sočiva u boji po izboru?

Posjetite Fejsbuk stranicu optike „Zoom“ i saznajte šta treba da uradite.

A mi vas pozivamo da svakako pozovete humanitarni broj 1411 i pomognete onima kojima je to zaista najpotrebnije.

Evo baš sada.

 

DA LI SU DRIVEWEAR STAKLA ZAISTA INTELIGENTNA?

DriveWear stakla su posebna stakla dizajnirana tako da maksimalno filtriraju suvišnu svjetlost koja

Ko je ta Sara i zbog čega svi odjednom o njoj toliko pričaju?

Svi koji su upoznati sa radom Zoom optike duže od 7 dana znaju da u ponudi postoji taj jedan brend.

Volite okrugle sunčane načale?

Za ovih 5 ljepotica sigurno niste znali da se mogu pronaći na policama Zoom Optike. Sjećate li se

5 modela naočala do 150KM u Zoom Optici

Proljeće nam je ove godine došlo ranije a sjajni ljudi iz Zoom opitike kao da su to znali pa su...

0

Upit za cijene

0