upotreba sociva

Upotreba sočiva

Čistoća je izuzetno važna u održavanje mekih kontaktnih sočiva. Pre rukovanja sočivima uvek dobro oprati ruke blagim šamponom (tečnim sapunom), obrisati ih čistim peškirom.

Kod rukovanja mekim kontaktnim sočivima uvek koristiti jagodice prstiju, a ne nokte. Noktima se oštećuje ili sočivo ili oko.

Kaseticu za čuvanje mekih kontaktnih sočiva treba menjati mesečno, najređe svaka tri meseca. Mnogi korisnici redovno održavaju higijenu sočiva, ali zaboravljaju na kaseticu za čuvanje kontaktnih sočiva. Kaseticu treba posle svake uptorebe ispirati rastvorom za ispiranje sočiva (ne običnom vodom) i osušiti na vazduhu. Na taj način se rizik od razmnožavana bakterija ili gljivica svodi na minimum

Važno je da se kontaktna sočiva očiste i dezinfikuju posle svake upotrebe. Pravilno trljanje i ispiranje sočiva ujutro i uveče pomaže da se očuva zdravlje očiju-

Ako se sočiva ne nose nekoliko dana, potrebno je menjati rastvor u kasetici svaki treći dan

Kaseticu za meka kontaktna sočiva uvek poneti sa sobom kada se boravi van kuće

Rastvor za održavanje sočiva nikada ne upotrebljavati dva puta. Rastvor obavezno menjati svako veče.

Ne dodirivati ili naslanjati vrh boce na bilo kakvu površinu, jer se rastvor tako najčešće kontaminira.

Šminku nanositi posle stavljanja sočiva, a sočiva skidati pre uklanjanja šminke

Posle detaljnog pregleda pacijenata oftalmolog-kontaktolog preporučuje adekvatan rastvor za održavanje sočiva. Neadekvatni rastvori za održavanje sočiva indukuju toksične ili alergijske reakcije.

Postavljanje sočiva

Za svako oko, proveriti da sočivo nije izvrnuto. Postavlja se na vrh kažiprsta da bi se proverio oblik sočiva. Dobro okrenuto sočivo, podseća na poluloptu sa ivicama okrenutim unutra. Izvrnuto sočivo podseća na duboki tanjir za supu čije su ivice ivrnute i okrenute spolja.

Koristeći kažiprst i srednji prst druge ruke (na kojoj nije postavljeno sočivo) držati gornji kapak podignut. Srednjim prstom prve ruke ( one na kojoj je sočiva na kažiprstu) povući donji kapak na dole. Postaviti sočivo na oko.

Uklanjanje sočiva

Pogledati na gore, a prstom držati donji kapak povučen na dole. Drugom rukom nežno povući sočivo na dole, na beli deo oka, pre nego li se saočivo uštine i izvadi korišćenjem vrhova palca i kažiprsta

Ponoviti identičnu proceduru i za drugo oko.

Uveče

Sipati u svaki odeljak kasetice svež rastvor za održavanje sočiva, tako da prekrije dno. Dopuniti rastvor do dve trećine odeljka kasetice. Proveriti da li je sočivo na dnu. Pažljivo zatvoriti poklopcem odeljak za desno i levo sočivo.

Mehaničko čišćenje sočiva – Skinuti desno kotnaktno sočivo sa oka. Sočivo se stavi na dlan leve ruke i sipa nekoliko kapi višenamenskog rastvora za održavanje sočiva. Jagodicom kažiprsta desne ruke, kružnim pokretima, nežno trljati sočivo 20-30 sekundi. Okrenuti sočivo i ponovtiti čitav postupak prilikom pranja druge strane sočiva.

Ispiranje sočiva – Ponovo okrenuti sočivo i isprati ga obilno svežim fiziološkim rastvorom (NaCl 0.9%)

Spustiti očišćeno desno sočivo u odeljak kasetice za čuvanje desnog sočiva

Da bi se sočiva dezinfikovala, ostaviti ih najmanje 6 sati ili preko noći u kasetici, u sve žem višenamenskom rastvoru za održavenje sočiva.

Adaptacija – navikavanje na meka kontaktna sočiva

Navikavanje na savremena meka kontaktna sočiva je kratkotrajno ili sasvim nepotrebno. Sočiva se mogu odmah nositi tokom čitavog dana.

Meka kontaktna sočiva se mogu nosti kada god i koliko god tokom dana.

Mere predostrožnost

Poštujte striktno uputstva. Ako Vam je nešto nejasno, obavezno se konsultujte sa očnim dokorom.

Ako dođe do crvenila oka, iritacije ili pojav bola, odmah skinite sočiva i konsultujte se što pre sa očnim doktorom.

Sve što uzrokuje suvoću oka, može učiniti sočiva neudobnim i povećati rizik od infekcija (upotreba kompjutera, čitanje gledanje TV, zagađenje vazduha – dim od cigareta, suva klima, vetar, centralno grejanje, vožnja, alkohol, trudnoća prašina dim, sprejevi, polen, oštećena ili kontaminirana, ili izgrebana sočiva) – Potrebno je da se javite dežurnom oftalmologu ili da sočiva zamenite novim.

Ovlaživanje sočiva – Staviti veštačke suze preko sočiva. Upotreba veštačkih suza dovodi do rehidratacije sočiva i poboljšanja komfora

Izbegavajte kontaminaciju sočiva šminkom ili aerosolnim sprejevima, kao i nošenje sočiva blizu otrovnih – štetnih isparenja. Sprejeve koristite pre stavljanja sočiva (lak za kosu, parfemi, dezedorans i sl.)

Odustanite od dugih noktiju koji pogoduju razvoju bakterija. Ogrebano oko je podložno infekciji.

Sočiva za bavljenje sportskim aktivnostima u vodenoj sredini (npr. u bazenu) koristite samo ako istovremeno nosite vodonepropustne naočare za vodu.

Ako se sočiva osuše – ovlažite sočiva sredstvom za održavanje ili sredstvom za ovlaživanje (veštačke suze) ili fiziološkim rastvorom, a potom sledite uputstvo za upotrebu rastvora za održavanje (čišćenje, dezinfekcija, čuvanje i ispiranje) sočiva.

Redovno odlazite na kontrolne pregleda kod oftalmologa

UPOZORENJE

  • Nemojte spavati sa kontaktnim sočivima osim ukoliko očni dokotr nije ustanovio da je to u Vašem slučaj bezbedno
  • Nemojte nositi kontaktna sočiva duže od fabrički određenog i naglašenog perioda trajanja ili onog koji Vam je doktor savetovao
  • Nemojte koristiti proizvode kućne hemije za čišćenje sočiva
  • Nemojte nositi sočiva kada koristite kapi za oči (osim ukoliko Vam je oftalmolog savetovao da to uradite)
  • Nemojte ispirati Vaša meka kontaktna sočiva ili kasetu za čuvanje sočiva vodom iz česme, već fiziološkim rastvorom ili sredstvom za održavanje mekih kontaktnih sočiva

Važno : Čistite i dezinfikujte sočiva po uputstvu očnog doktora-kontaktologa ili striktno poštojući instrukcije navedene na pakovanju tečnosti za održavanje sočiva koju koristite.

Važno: Samo dosledno pridržavanje ovih uputstava i saveta očnog doktora omogućuje Vam zdravo i udobno nošenje mekih kontaktnih sočiva.

Mogućnost povremenog nošenja

Meka kontaktna sočiva se mogu nositi sporadično, povremeno, za vreme nekih sportskih događanja ili društvenih obaveza

Obavezne naočare

  • Nošenje kontaktnih sočiva ne isključuje upotrebu naočara. Pacijenti koji nose KS, moraju da imaju i nose naočare, bilo da ih kombinuju sa sočivima, ili da ih nose kad iz bilo kojih razloga ne nose sočiva.
  • Pre određivanja naočara, potrebno je u ordinaciji skinuti meka sočiva i sačekati samo nekoliko minuta, jer sočiva ne izazivaju zamagljenje vida

Važno – Određivanje dioptrije i prepisivanje naočara, fitovanje kontaktnih sočiva, obuku za pravilno održavanje i nošenje sočiva, pregled očiju i kontrole radite samo kod stručnjaka za tu oblast – kod oftalmologa – kontaktologa.

DA LI SU DRIVEWEAR STAKLA ZAISTA INTELIGENTNA?

DriveWear stakla su posebna stakla dizajnirana tako da maksimalno filtriraju suvišnu svjetlost koja

Ko je ta Sara i zbog čega svi odjednom o njoj toliko pričaju?

Svi koji su upoznati sa radom Zoom optike duže od 7 dana znaju da u ponudi postoji taj jedan brend.

Volite okrugle sunčane načale?

Za ovih 5 ljepotica sigurno niste znali da se mogu pronaći na policama Zoom Optike. Sjećate li se

5 modela naočala do 150KM u Zoom Optici

Proljeće nam je ove godine došlo ranije a sjajni ljudi iz Zoom opitike kao da su to znali pa su...

0

Upit za cijene

0