Ženske-sunčane-naočale-(TRENDOVI-ZA-2021

Ženske sunčane naočale (TRENDOVI ZA 2021. GODINU)

Ukoliko vas zanimaju koje ženske sunčane naočale će biti u trendu u 2021. godini i koji okviri za naočale će biti najpopularniji – ovaj tekst smo pisali za vas. Ženske sunčane naočale ne pristaju svakom obliku lica na odgovarajući način. U tekstu koji slijedi saznaćete i to kako odabrati savršene ženske sunčane naočale na osnovu vašeg oblika lica, a govorićemo i o vrstama i bojama sočiva za sunčane naočale koje su vam na raspolaganju.

Pa, počnimo!

S obzirom na to da od 2021. godine očekujemo zaista puno, na svim poljima, svi dizajneri su se posebno potrudili da modne kolekcije za ovu godinu budu zaista zadivljujuće, posebne, nesvakidašnje. Ništa nije drugačije ni kad su u pitanju žnske sunčane naočale, a kolekcije koje će biti moderne ovog ljeta su kreativne i originalne. Naravno sve to zavisi od vaših ličnih preferencija, oblika vašeg lica i stila, ali bez obzira na to da li vam je lice okruglo, ovalno ili srcoliko, sigurno ćete pronaći nešto moderno i sa stilom.

Današnji tekst biće vaš vodič za odabir savršenih naočala za sunce kako biste ovog ljeta imali savršen modni dodatak.

Ženske sunčane naočale – koji su najpopularniji oblici?

Iako postoji zaista mnoštvo različitih oblika za ženske naočale, postoji neki osnovni oblici po kojima raspoznajemo ženske naočale za sunce. Mi ćemo istaći neke od onajpoznatijih i najpopularnijih.

Wayfers ženske sunčane naočale su u prodaju puštene prvi put u 50-im godinama, a ponovo su postale moderne početkom novog milenijuma.  Stakla ovih naočala su gotovo ista kao kod četvrtastih okvira, ali imaju malo zaobljenje u donjem dijelu. Okvir za ove sunčane naočale je uglavnom deblji i može dolaziti u raznim bojama i dezenima. Ovakvi okviri pružaju potpunu zaštitu oku i veoma su prikladn jer se sjajno slažu uz razne modne izričaje i stilove.

Avijatorski oblik za sunčane naočale je jedan od najpopularnijih, a kompanija koja ih je prva lansiala jeste Bausch & Lomb. U pitanju su ovalna stakla koja se sužavaju u blizini nosa i osta naočala, a gornja linija naočala treba da prati liniju obrva.  Avijatorske ženske naočale za sunce su jednostavno klasik među naočalama i sa njima sigurno nećete pogriješiti.

Četvrtaste naočale su obično velike naočale za sunce čija stakla su kao što im i samo ime kaže – četvrtastog oblika i savršeno prekrivaju i štite oko. Sve ivice stakala za naočale trebalo bi da budu jednake veličine i da savršeno pristaju na nosu.

Okrugle naočale su često obrubljene plastičnim okvirom u potpunosti, a često dolaze i tako da je gornji dio od plasti, a donji dio okvira je od tankog metala.  U zavisnosti od brenda i materijala od koga je napravljeno staklo, okrugle ženske sunčane naočale pružiće vam potpunu zaštitu koja vam je neophodna tokom ljetnih dana.

Cat eye ženske sunčane naočale spadaju među retro, ženstvene oblike naočala koje već neko vrijeme dominiraju modnom scenom širom svijeta. Možte ih nositi uz svakodnevne odjevne kombinacije, ali njima možete upotpuniti i neki elegantniji look.

Pravougaone ženske sunčane naočale su još jedne u nizu koje imaju onaj retro prizvuk i ako želite baš takav izgled odabirom pravougaonih stakala sigurno nećete pogriješiti.

Ovalne ženske naočale za sunce će i ovoga ljeta biti veoma popularne, a u svojim kolekcijama ih imaju najpoznatiji svjetski brendovi. Mogu biti dio opuštenog izgleda, ali ih bez problema možete iznijeti uz neke elegantnije kombinacije.  Pristaju gotovo svim oblicima lica.

Ukoliko želite da pogledate katalog ženskih sunčanih naočala koje možete da naručite online kliknite na ovaj link.

Kako odabrati savršen okvir za naočale za vaš oblik lica?

Kao što smo već nekoliko puta u ovom tekstu napomenuli, ženske sunčane naočale su mnogo više od modnog detalja, one štite oči od štetnog sunčevog zračenja, sprječavaju umaranje očiju i zato je vema važno da pri odabiru naočala budete detaljni, pažljivi i da mnogo stvari uzmete u obzir. Na prvom mjestu važno je da birate ženske naočale za sunce koje pristaju vašem obliku lica, a mi ćemo vam olakašati i otkriti koji okvir za naočale najbolje pristaje vašem obliku licu. 

Da biste odabrali savršen okvir za naočale prvo je potrebno da odredite kakvog je oblika vaše lice.

Ženske naočale za sunce za okruglo lice

Ukoliko vam je širina lica gotovo jednaka dužini, imate malu, zaobljenu bradu bez oštrih linija, a inija kose vam je glatka i zaobljena, imate okruglo lice.

Okruglom licu najbolje pristaju špicaste, pravougaone i četvrtaste ženske naočale, ali i cat eye, avijatorske, naučale sa uskim mostom i wayfarers. Naočale za sunce koje bi trebalo da izbjegavate u širokom luku ako imate okruglo lice su okrugle naočale, uski okviri za naočale, sunčane naočale sa oštrim rubovima, geomterijski oblici, šarena stakla kao i naočale za sunce koje prekrivaju obrve.

Ženske naočale za sunce za ovalno lice

Ako vam je lice duže nego šire, ako vam je brada zaobljena, a jagodice čine najširi dio lica te vam je čelo nešto šire od vilice, onda imate ovalni oblik lica. U slučaju ovalnog lica najvažnije je da naočalama ne remetite harmonične proporcije i zato bi trebalo da izbjegavate sunčane naočale koje su previše glomazne.

Najbolje će vam pristajati naočale za sunce sa nježno oblikovanim okvirima, pravougaone, ovalne, okrugle, avijatičarske, cat eyes's i leptir naočale. Ženske sunčane naočale koje bi trebalo da izbjegavate su one sa oštrim rubovima, preglomazne i preširoke sunčane naočale kao i previše uski okviri za naočale.

Ženske naočale za sunce za četvrtasto lice

Ako su vam dužina i širina lica gotovo identične, brada je široka i ćoškasata, dok su jagodice, vilica i čelo jednake širine, a linija kose gotovo prava linija, onda imate četvrtast oblik lica. U vašem slučaju sunčane naočale sa oštrim linijama ili kvadratni okviri za naočale mogu „preopteretiti obrise vašeg lica, a s druge strane zaobljeni okviri za naočale će pomoći da vizuelno ublažite proporcije lica i donesete ravnotežu.

Četvrtastom licu najboje pristaju veliki okviri za naočale, sunčane naočale čija širina okvira je jednaka širini lica, naočale sa okvirima u raznim bojama, naočale sa ovalnim, okruglim ili okvirima u obliku suze. Četvrtastom licu savršeno pristaju i naočale bez okvira, avijatičarske i cat eye's naočale.

Ako imate četvrtasto lice trebalo bi da izbjegavate četvrtaste okvire oštrih linija i uglova, male, uske naočale za sunce, kao i okvire koji su širi od vašeg lica.

Ženske naočale za sunce za pravougaono lice

Ukoliko je lice duže nego šire, jagodice, vilica i čelo su jednake širine, brada je široka, ćoškasta i linija kose je gotovo ravna to znači da je vaše lice pravougaonog oblika. Ono što želite postići sa naočalama jeste da vaše lice učinite vizualno širim nego što zaista jeste i zato su za vaš oblik lica kao stvorene sunčane naočale velikih okvira i transparentnih stakala, a boja okvira bi trebalo da odgovara tonu vaše kože.

Savršen oblik naočala su one velikih okvira, avijatičarski i okrugli okviri za naočale.  Izbjegavajte uske okvire, male naočale i sunčane naočale svijetlih okvira.

Ženske naočale za sunce za lice u obliku srca

Ukoliko je brada najuži, a čelo najširi dio vašeg lica, a lice je vidno duže nego šire to znači da je vaše lice u obliku srca i ono što želite da postignu sunčane naočale jeste da izbalansirate gornji i donji dio lica. U tom slučaju vam sigurno neće pomoći veliki okviri za naočale, a najidelaniji oblik naočala za vas su avijatičarski.  Pored njega tu su okrugle ženske sunčane naočale, mali okviri za naočale, uski mostovi, naočale bez okvira, kao i okviri za naočale svijetlih i neutralnih boja.

Izbjegavajte naočale krupnih i debelih okvira, okvire špicastih vrhova kao i naočale koje prekrivaju obrve. Isto tako vama sigurno ne pašu cat eye's okviri za naočale.

Ženske naočale za sunce za lice u obliku trougla

Lice je neprimjetno duže nego šire, brada je široka i četvrtasta, a jagodice i čelo su uski, a cijelo lice se sužava prema sljepoočnicama – to su odlike lica trouglastog oblika. Kod ovakvog oblika lica glavni cilj je vizuelno proširiti gornji dio lica i zato bi trebalo da birate ženske sunčane naočale velikih okvira i širokog gornjeg dijela dok doji dio ne bi trebalo da bude četvrtast.

Najbolje će vam pristajati okrugli okviri za naočale bez nekih svijetlih ukrasa, avijatičarske naočale, cat's eyes naočale transparentnih stakala i naočale bez okvira. Izbjegavajte naočale tamnih stakala, naočale malih okvira i naočale kojima je donji dio četvrtast ili oštrih linija.

Katalog naših ženskih sunčanih naočala za 2021. godinu možete da pogledate ovdje.

Vrste sunčanih naočala

Osim po obliku, ženske sunčane naočale se dijele i po namjeni i tako imamo naočale za svakodnevnu upotrebu koje se koriste pri svakodnevnim aktivnostima vožnji, hodanju… Tu su i sportske naočale koje su posebno dizajnirane kako bi izdržale neke intenzivnije aktivnosti kao što su trčanje, planinarenje, vožnja bicikla, dizanje tegova. Ove vrste naočala uglavnom su napravljene od izdržljivog materijala koje se neće slomiti i povrijediti oko čak i ukoliko dođe do udarca ili pada.

Tu su još i sunčane naočale za zimu koje su dizajnirane tako da štite oči od intenzivne svjetlosti koja se odbija od snijeg.

Vrste sočiva za ženske sunčane naočale

Kad su u pitanju stakla, odnosno sočiva za sunčane naočale postoje:

Polarizovana stakla, koja se preporučuju onima posebno osjetjivima na odsjaj.

Fotohromirana stakla se automatski prilagođavaju promjeni jačine svjetla, tačnije ona potamne kad je sunce jako, a posvijetle kada nije.

Pored vrste stakala važno je da obratite pažnju i na prijenos vidljive svjetlosti, tačnije količinu svjetlosti koja kroz sočiva dopire do vaših očiju, a mjeri se u procentima. Na ove vrijednosti utiču boja i debljina sočiva, materijal od kojeg su napravljeni premazi. Evo nekoliko smjernica kako bi trebalo da birate stakla za naočale:

  • Od 0 do 19% idelno za svijetle, sunčane prilike.
  • Od 20 do 40% – sjajno za sve vremenske prilike.
  • Više od 40% najbolje za oblačno vrijeme i slabiju vidljivost.
  • Od 80 do 90% za noćne uslove.

Boja sočiva za ženske sunčane naočale

Boja sočiva utiče na to koliko vidljiva svjetlost dopire do očiju, koliko dobro vidite druge boje i koliko dobro vidite kontraste.

Tamne boje (smeđa, siva, zelena) su za svakodnevnu upotrebu i većinu aktivnosti na otvorenom.

Svijetle boje (žuta, zlatna, roze, narandžasto – smeđa, crvenkasta) se ističu u uslovima umjerenog do slabog osvjetljenja. Često se biraju za zimske akstivnosti jer pružaju izvrsnu percepciju dubinem pojačavaju kontraste u nezgodnim uslovima i poboljšavaju vidljivost predmeta.

Hit naočale za ljeto 2021.

Ako je jedan od kriterijuma koje vaše nove sunčane naočale treba da ispune jeste i da budu moderne onda će vas obradovati foto-galerija naočala koje će ovog ljeta biti apsolutni hit:

Katalog svih ženskih sunčanih naočala možete da pogledate klikom na ovaj link, gdje možete da ih naručite online.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspjeli riješiti sve dileme koje ste imali u vezi izbora najboljih sunčanih naočala koje savršeno pristaju vašem obliku lica.

U nastavku vam preporučujemo da pročitate tekst: Sunčane naočale za zimu 2021. (ZAŠTO JE VAŽNO DA IH NOSITE?)

DA LI SU DRIVEWEAR STAKLA ZAISTA INTELIGENTNA?

DriveWear stakla su posebna stakla dizajnirana tako da maksimalno filtriraju suvišnu svjetlost koja

Ko je ta Sara i zbog čega svi odjednom o njoj toliko pričaju?

Svi koji su upoznati sa radom Zoom optike duže od 7 dana znaju da u ponudi postoji taj jedan brend.

Volite okrugle sunčane načale?

Za ovih 5 ljepotica sigurno niste znali da se mogu pronaći na policama Zoom Optike. Sjećate li se

5 modela naočala do 150KM u Zoom Optici

Proljeće nam je ove godine došlo ranije a sjajni ljudi iz Zoom opitike kao da su to znali pa su...

0

Upit za cijene

0