meka-sočiva

Meka sočiva (leće) – podjela, uputstva i savjeti

U tekstu koji slijedi očekuje vas veoma detaljan vodič u kojem smo se potrudili da odgovorimo na sva potencijalna pitanja i nejasnoće koje imate u vezi pojma meka sočiva. Saznaćete šta su to meka kontaktna sočiva, kako se i na osnovu čega vrši klasifikacija za meka sočiva, kao i koje su prednosti i mane upotrebe mekih kontaktnih sočiva. Pored toga, u tekstu smo objasnili i kako održavati meka sočiva, gdje ih možete kupiti, koja su najbolja meka sočiva te smo podijelili više korisnih savjeta koje možete usvojiti ukoliko koristite ih već koristitie.

Kada se radi o adekvatnim kontaktnim sočivima za oči, savjeta i opreza nikada dosta. Meka sočiva danas predstavljaju najpopularniji tip kontaktnih sočiva u svijetu. Briga o lećama ne traži više toliko vremena kao prije, ali ono što je važno jeste pravilna briga o njima. Ispravnim tretmanom ne samo da produžavate životni vijek svojih sočiva već i otklanjate rizik moguće infekcije očiju.

Meka sočiva za svaki dan

Hidrofilna sočiva ili popularnijeg naziva meka sočiva su jednostavna za održavanje, lako dostupna i pristupačna cijenom. Dizajnirana su za one s manje teškim oštećenjem vida i one koji meke leće ne koriste redovno. Zahvaljujući količini kiseonika koji propuštaju i mekim rubovima, ugodnije ih je nositi nego tvrda sočiva. Razlika kod tvrdih i mekih sočiva je ta da oku nije potrebno vrijeme adaptacije kod mekih sočiva. Sve dok pratite uputstva, meka sočiva smanjuju rizik od infekcije i odgovaraju vašim vlastitim rutinama i potrebama. Međutim, životni vijek mekih sočiva je ograničen i varira od jednog dana do jedne godine, u zavisnosti od vrste.

Ukoliko želite da naručite meka sočiva online, naš katalog možete da pogledate ovdje.

Vrste mekih sočiva (leća)

Meka sočiva dijele se na nekoliko vrsta, a razlikuju se po vremenskoj odrednici nošenja.

Dnevna meka kontaktna sočiva – stavljaju se ujutro, a uklanjaju se naveče kada se i bacaju. Iznošena dnevna meka sočiva nikako ne bi trebalo da se koriste drugi dan.

Mjesečna meka sočiva – period nošenja ovih mekih leća, odnosno zamjene je mjesec dana. Za optimalno održavanje, skinite ih prije spavanja i operite, a potom stavite u tečnost za meka kontaktna sočiva. Na taj način sterilišete leće i štitite svoje oči. Važno je pridržavati se roka i ne koristiti ih duže nego što je propisano.

Godišnja meka sočiva – period zamjene za ove meke leće varira i zavisi od savjeta oftalmologa. Obično se godišnje meke leće mijenjaju između 6 i 12 mjeseci. Mana ovih sočiva je što imaju malu propusnost kiseonika u oko.

Sočiva u boji – meka sočiva u različitim bojama. Veliki broj mladih i osoba srednje dobi je sve više zainteresovan za ovakav trend budući da postoje bez i sa dioptrijom. Ukoliko vas zanimaju sočiva u boji – naš katalog možete da pogledate ovdje.

Tečnost za meka sočiva

Oko je vrlo osjetljivo na upale ili infekcije i zato je važno biti oprezan kod održavanja sočiva. Higijena ruku i pažljivo rukovanje materijalom su prvi koraci kod adekvatnog tretmana leća kako biste im produžili životni vijek, a oko zaštitili od raznih infekcija. Pored navedenog, tečnost za meka sočiva mora da bude osnovni i važan pribor kod njihovog održavanja.

Današnje tekućine za meke leće su višenamjenske, tako da vam je potrebna samo jedna tekućina za čišćenje, vlaženje i čuvanje leća. Tekućina za meke leće obično sadrži sol i dezinficijense. Ima svojstva otapanja masti i pH stabiliziranja koja pomažu vašim lećama.

Meka torična sočiva

Možda ste čuli da su torične kontaktne leće zapravo meke kontaktne leće za astigmatizam?

Ali kako pomažu?

Torična sočiva ili meka sočiva sa cilndrima su kontaktna sočiva koja su oblikovana na poseban način. Dok standardna sočiva imaju malo zagrivljenje, meka torična kontaktna sočiva su više geometrijskog oblika koji slikovito podsjeća na jednu polovinu lopte, odnosno imaju veću zakrivljenost.

Oblik toričnih kontaktnih sočiva pomaže tako što stvara različite lomne ili fokusirajuće snage u vertikalnoj i vodoravnoj orijentaciji. Drugim riječima, kako se vaš pogled kreće oko leće tako se refrakcijska snaga (dioptrija) postupno povećava ili smanjuje.

Trajanje mekih sočiva

Neka dignu ruku oni koji su nekada koristili kontaktne leće duže nego što je propisano! Naravno, nekada se radi o uštedi novca, manjku vremena ili jednostavno zaboravnosti – razumijemo! Život je užurban i većina nas to čini povremeno.

Međutim, uvijek je važno imati na umu da su leće materijali koji su u direktnom kontaktu sa našim osjetljivim očima i zato želimo čiste i svježe kontaktne leće. Prekovremena upotreba mekih leća može dovesti do neugodnosti u oku, zamućenja vida, a u najgorem slučaju i do infekcije.

Zašto to može biti opasno i koji su rizici?

Jednodnevne, 14-dnevne ili mjesečne meke leće ne smiju trajati duže od preporučenog. Jednodnevne leće su mekane i tanke, složenog sloja, pa je njihova krhka struktura manje trajna. 14-dnevne leće su nešto deblje, a tromjesečne leće ili više mjesečne su obično najdeblje jer bi trebalo najduže da traju. Ipak, nemojte da pomislite da su neuništive.

Sve meke kontaktne leće dizajnirane su da propuste kisik kroz leću do rožnjače oka, ali kada leća premaši svoj životni vijek, ugrađeni kanali koji propuštaju kisik počinju da se razgrađuju. Ukratko, meka sočiva se vremenom troše i smanjuje se njihova efikasnost. Prianjanje na oko, otpornost na naslage proteina i lipida i propusnost kisika se pogoršavaju.

Najbolje meke leće za djecu

Vaš optičar ili oftalmolog su jedine osobe koje mogu da propišu pravu vrstu leća za vaše dijete. Obično je djeci jednostavnije koristiti jednodnevne meke leće. To je zato što se za njih lakše brinuti nego za mjesečne meke leće koje zahtijevaju određeni trening održavanja. Meke mjesečne leće moraju da se čuvaju u tekućini ili kućištu za leće i cijeli tretman brige o njima se radi na dnevnoj bazi. Kod dnevnih leća je plus što dijete takođe nauči brže umetati i uklanjati leće jer to radi svaki dan.

Da bi vaše dijete uopšte moglo koristiti meka sočiva potrebno je da posjetite optiku i dobijete recept za leće koji precizno navodi koja vrsta leća odgovara vašem djetetu.

Ovo je i prilika da vas obavijestimo da u našem asortimanu imamo meke leće koje su prilagođene i za djecu, a pored toga su opremljene i UV zaštitom. Na taj način su dječije oči zaštićene i od sunca.

Prednosti i nedostaci mekih kontaktnih sočiva

Kada se radi o vrsti sočiva, ovdje ne vrijedi univerzalno pravilo. Izdvajamo prednosti i nedostatke mekih sočiva.

Prednosti mekih sočiva:

 • lako podesiva
 • veoma udobna
 • jeftinija od tvrdih sočiva
 • ne izazivaju zamagljen vid
 • jednostavno i lako čišćenje i održavanje

Nedostaci mekih sočiva:

 • lako lomljiva
 • rizik od infekcije zbog neodržavanja
 • ne pomažu kod svih problema sa očima
 • teškoće pri podešavanju većih i kosih astigmatizama

Istorijat i vrste mekih leća

Prve mekane leće pojavile su se šezdesetih godina u formi hidrogela nazvane polimakon ili “Softlens”. Rane mekane leće bile su oko 38% vode.

Silikonske hidrogelne leće napredna su vrsta mekih kontaktnih sočiva koje su poroznije od običnih hidrogelnih leća i omogućavaju još veću količinu kisika da dođe do rožnjače. Predstavljene 2002. godine, kombinacija su hidrogela i silikona gdje proizvođač može povećati propusnost kisika, čak i s malom količinom vode. Moderne silikonska hidrogelna meka sočiva imaju prednost većeg prenosa kisika, što smanjuje rizik od hipoksije oka (manjak kisika u oku). Ova ih karakteristika čini ispravnim izborom za korištenje. Međutim, nedostatak ovih leća je niža razina vlažnosti i tendencija skupljanja.

Kako održavati meka sočiva?

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da sedmična ili mjesečna meka sočiva budu čista, svježa i da prianjaju ugodno oku:

 • Prije rukovanja sočivima uvijek operite ruke vodom i sapunom i temeljito ih osušite čistim ručnikom.
 • U čišćenju mekih sočiva, nikada ne koristite vodu iz slavine ili pljuvačku.
 • Kontaktna meka sočiva očistite odmah nakon uklanjanja iz očiju.
 • Trljajte leće prstom zajedno s nekoliko kapi tekućine za sočiva, a zatim ih isperite s puno tekućine.
 • Napunite spremnik s dvije trećine tekućine za meka sočiva i ostavite leće u njima najmanje četiri sata ili jednostavno preko noći.
 • Nakon upotrebe čvrsto zatvorite flašicu s tekućinom za meka sočiva.
 • Nakon upotrebe kućište isperite dezinficijensom i ostavite da se osuši na zraku.
 • Redovno mijenjajte kućište leće svaki mjesec ili kad istekne bočica s tekućinom za leće.
 • Nemojte koristiti tekućinu za meke leće kojoj je istekao rok.
 • Nikada nemojte ponovo koristiti već iskorištenu tekućinu i ne miješajte novu tekućinu sa starom.
 • Koristite samo leće i tekućinu za leće koje preporučuje vaš optičar ili oftalmolog.

Komplikacije izazvane mekim sočivima

Meka sočiva nude brojne prednosti. Ipak, za osobu koja nosi meka sočiva ponekad mogu da se pojave određeni problemi. Neka od neugodnih iskustava su:

 • crvenilo
 • suve oči
 • osjećaj žuljanja
 • osjećaj krhotina u oku
 • oštećena oštrina vida
 • neobične sekrecije iz oka
 • osjetljivost na svjetlost (fotofobija)
 • obojeni prstenovi ili raspršeno svjetlo (oreoli)
 • osjećaj vrućine u oku, peckanje, iritacija, suzne oči

Ukoliko se navedeni simptomi zanemaruju, mogu da dovedu do ozbiljnijih komplikacija.

Meka sočiva i spavanje

Mnogi proizvođači u svojim uputstvima tvrde da je sigurno spavati sa mekim sočivima. Ipak, oftalmolozi su jedinstvenog stava da to nije preporučljivo. Razlog tome je i rizik od infekcije oka ukoliko se sočiva adekvatno ne dezinfikuju. Takođe, rožnjači oka je potreban kisik koji dobija manje kada je sočivo na oku. Ukoliko se meka sočiva nose 24h dnevno to ograničava ‘’disanje’’ rožnjače oka i u tom slučaju se pojavljuje pojačana vaskularizacija ivice rožnjače (pojava novih žila). Ova pojava nam daje signal da je potrebno smanjiti upotrebu nošenja sočiva jer do rožnjače ne dolazi dovoljno kiseonika.

Kako pravilno staviti kontaktne leće?

Samo uputstvo za upotrebu prilikom kupnje leća bi trebalo da sadrži detaljne informacije o rukovanju lećama i načinu umetanja i uklanjanja. Naravno, tu je i pomoć optičara. Uvijek naglašavamo da prije rukovanja lećama obavezno dobro operete i osušite ruke. Provjerite je li leća okrenuta na pravu stranu i je li to ispravna leća za određeno oko.

 • Svakako, prije umetanja provjerite leću, nemojte je koristiti ako je oštećena.
 • Držite gornji kapak i stavite leću što je moguće ravnije na rožnjaču.
 • Trepnite i provjerite je li leća centrirana u središtu oka.
 • Nekoliko puta čvrsto trepnite, a zatim pogledajte gore i povucite leću na bjelini oka.

Uklanjanje kontaktnih sočiva iz oka

 • Dobro operite i osušite ruke.
 • Uzmite leću palcem i kažiprstom ili, u najboljem slučaju, koristite aplikator za kontaktne leće.
 • Ako leća odbija da se ukloni (izbije na bjelini oka), zatvorite oči i veoma lagano masirajte kapak kako biste vratili leću na svoje mjesto.
 • Ako to ne pomogne, kontaktirajte stručno lice.
 • Nikada nemojte pincetom, oštrim predmetima ili noktima vaditi leće iz kućišta leća ili očiju.

Najbolja meka sočiva

Kao što smo pisali na početku, optimalnim izborom kontaktnih leća vodite brigu o svojim očima. Zato je važan odabir najboljih mekih leća koje će vam pružiti sigurnost i zdravlje. Ovdje izdvajamo neke od najboljih svjetskih brendova mekih sočiva, a koje možete da nađete i u našoj ponudi. Kompletnu ponudu naših kontaktnih sočiva možete da pogledate ovdje.

AirOptix (za astigmatizam) – Ova meka torična sočiva imaju najveću propustljivost kiseonika. Omogućavaju komfor, dugotrajnu vlažnost sočiva i imaju odličnu otpornost na depozite. Specijalni dizajn daje izuzetno dobru stabilizaciju na oku i konstantno oštar vid, čemu doprinosi i veoma široka optička zona.

SoftClear Comfort BioMoist – Obezbjeđuju mek, svilenkast osećaj i udobnost prilikom početnog umetanja sočiva. Posebno formulisano BioMoist rješenje, oslobađa vlagu kada je najpotrebnije, što rezultira vrhunskom udobnošću tokom cijelog dana.

SoftClear Comfort BioMoist Daily – Dioptrijska sočiva za dnevno nošenje dizajnirana su da korisnicima pruže idealno rješenje za oštar, čist vid, cjelodnevni komfor i jednostavno rukovanje. Otvaranjem i korištenjem novog sterilnog kontaktnog sočiva svakog jutra poboljšava se higijena i smanjuju moguće komplikacije uslovljene neadekvatnom njegom i održavanjem.

Aquacomfort Plus Toric – Meka sočiva za astigmatizam sa trostrukim sistemom vlaženja koje se aktivira treptanjem. Vlaže i osvježavaju oči pri svakom treptaju pružajući savršen komfor. Pružaju izuzetnu udobnost i oštrinu vida.

Renu Multiplus – Rastvor za kompletno održavanje mekih kontaktnih sočiva. Izuzetno efikasno čisti i ispira sočiva na osnovu jedinstvene formule koju čine Poloxamine, Hydranate i Dymed.

Nadamo se da smo vas informisali i odgovorili na sve nedoumice koje ste imali u vezi mekih kontaktnih sočiva. Naravno, ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte ili nas jednostavno posjetite u našoj optici u Banjoj Luci. Čekamo vas, dobrodošli!

U nastavku vam preporučujemo da pročitate tekst: Kontaktna sočiva (SVE ŠTO JE POTREBNO DA ZNATE)

DA LI SU DRIVEWEAR STAKLA ZAISTA INTELIGENTNA?

DriveWear stakla su posebna stakla dizajnirana tako da maksimalno filtriraju suvišnu svjetlost koja

Ko je ta Sara i zbog čega svi odjednom o njoj toliko pričaju?

Svi koji su upoznati sa radom Zoom optike duže od 7 dana znaju da u ponudi postoji taj jedan brend.

Volite okrugle sunčane načale?

Za ovih 5 ljepotica sigurno niste znali da se mogu pronaći na policama Zoom Optike. Sjećate li se

5 modela naočala do 150KM u Zoom Optici

Proljeće nam je ove godine došlo ranije a sjajni ljudi iz Zoom opitike kao da su to znali pa su...

0

Upit za cijene

0