Infekcija-ili-upala-oka-(UZROCI,-VRSTE-I-LIJEČENJE)

Infekcija ili upala oka (UZROCI, VRSTE I LIJEČENJE)

Jedna od najčešćih upala koja nam se bar jednom u životu javi jeste infekcija ili upala oka. U tekstu koji čitate donosimo vam detaljan vodič o vrstama upala oka, liječenju različitih upala oka i preventivnom djelovanju na njih. Infekcija ili upala oka izaziva upaljene oči, crvenilo beonjače oka i sluzne oči. Infekcija može da se javi kod jednog ili na oba oka. U nekim slučajevima se povuče sama, dok ju je ponekad potrebno liječiti.

Upala oka – uzroci 

Najčešći uzroci upale oka su:

 • virusne ili bakterijske infekcije
 • posljedica stranog tijela u oku
 • alergije

Upala oka kod novorođenčeta i male djece je česta pojava zbog dodirivanja očiju prljavim rukama ili drugim predmetima.

Upala oka se još naziva i konjuktivitis, a postoji nekoliko vrsta ove infekcije:

Vernalni konjuktivitis – upala konjuktive oka. Ovo je česta upala oka koja uglavnom pogađa djecu između 5-15 godina.

Virusni konjuktivitis – upala oka koja se javlja na rožnjači i vezivnom tkivu oka. Period inkubacije je nekoliko dana prije nego što se stanje razvije u akutni konjuktivitis. Može da se osjeti jača bol u očima i glavi. Obično traje nekoliko dana i prolazi bez liječenja.

Hronični konjuktivitis – Ova upala oka je hronični konjuktivitis koji je posljedica alergija i može se javiti bez objašnjenja. Hronična ili alergijska upala oka dolazi i prolazi sama od sebe.

Upala ili infekcija oka – simptomi

Simptomi se mogu razlikovati u zavisnosti od toga šta je uzrokovalo infekciju oka. Najčešći simptomi kod svih vrsta upala oka su:

 • suzne oči
 • zamagljen vid
 • bol u očima i svrab u očima
 • osjetljivost na svjetlo
 • oticanje i crvenilo u očima
 • osjećaj grebanja u očima

Suhe oči takođe mogu izazvati upalu koja se manifestuje nadraženim očima i crvenilom beonjače. Osobe koje pate od upale očiju mogu imati i česte glavobolje.

Ukoliko imate infekciju koju uzrokuje virus ili bakterija, oči tada mogu postati crvene, suzne i ljepljive – imate osjećaj grebanja dok trepćete. Upala oka ove vrste je često povezana sa prehladom i grloboljom. Trajanje liječenja je obično od 5 do 7 dana, u zavisnosti od savjeta doktora.

Kod alergijske upale, oči mogu biti jako crvene, često jako svrbe, a može se pojaviti i otečenost. U ovome slučaju, ako osjetite bol u očima, fotofobiju, imate jako krvave oči ili poremećaj vida, to može biti posljedica ozbiljnije bolesti oba oka, poput akutnog glaukoma, keratitisa ili iritisa. U tom slučaju odmah potražite medicinsku pomoć.

Upala oka zbog kontaktnih leća

Obično se upala oka ne dobija od samih kontaktnih sočiva, ali nepropisno postavljena, prljava ili umazana sočiva mogu da izazovu iritiaciju ili upalu oka koja se vidno manifestuje jakim crvenilom (tzv. CLARE – contact lens acute red eye). Takođe, pogrešno postavljena sočiva mogu da dovedu do ozbiljnih oštećenja očiju. Ukoliko želite sigurna sočiva preporučujemo da obavite odgovarajući pregled kod svog oftalmologa. Katalog gdje možete pogledati naša kontakta sočiva nalazi se ovdje.

Svakodnevna briga o sočivima je važna u prevenciji česte infekcije oka. Izostankom pranja sočiva na njima mogu da završe razni virusi i bakterije koje mogu da vam stvore ozbiljne komplikacije. Ukoliko imate mjesečna sočiva vadite ih svaki dan i čistite, a kod dnevnih sočiva potrebno je i dnevno mijenjanje. Nikako ne bi trebalo da se spava sa sočivima u očima.

Liječenje upale oka zbog kontaktnih sočiva se obično odvija tako što se prestaje sa nošenjem sočiva određeno vrijeme i nalaže se upotreba kapi za podmazivanje očiju.

Infekcija oka – vrste

Keratitis je upala rožnjače oka koja se najčešće javlja zbog infekcije. Simptomi su obično suzne oči, veća ili manja bol, oslabljen vid i lagano zasjenjenje zahvaćenog oka. Stanje je vrlo slično običnoj upali oka, ali može da bude potrebno liječenje kako se vid ne bi trajno oštetio. Može se pojaviti na oba oka, iako najčešće zahvata jedno oko.

Endoftalmitis je infekcija ili upala u unutrašnjim dijelovima oka, poput staklastog tijela. Infekciju obično uzrokuju bakterije koje ulaze u oko nakon prodora neke sile na oko. Drugi uzrok je upala nakon operacije (npr. operacija mrene) ili kada se infekcija iz ostatka tijela krvotokom širi u oko. Ovo drugo nije tako čest slučaj.

Ozbiljnost bolesti u velikoj mjeri zavisi od toga koja je bakterija uzrokovala infekciju, a prognoza zavisi dijelom od uzročne bakterije, a dijelom od brzine uspostavljanja dijagnoze i liječenja pacijenta. Tretman se uglavnom sastoji od antibiotika u kombinaciji s hirurškim uklanjanjem staklastog tijela oka, takozvanom vitrektomijom.

Celulitis je bakterijska upala oka koja se javlja duž kapaka i uglova očiju. Većina slučajeva celulitisa razvija se sekundarno od sinusitisa, ali trauma oka ili kapka može dovesti do primarne infekcije. Najčešći simptomi ove infekcije oka su crvenilo i otok na kapku, a vid može biti zamagljen. Celulitis je obično privremeni, može da se ublaži propisanim antibiotikom. Ako se infekcija oka proširi na dublje tkivo, može da bude potrebna operacija i jači lijekovi kako bi se izbjegle komplikacije.

Blefaritis (suve oči) je upala ruba kapka. Bolest se javlja u svim životnim dobima, ali posebno su pogođene starije osobe i osobe s osjetljivom kožom.

Postoji nekoliko različitih uzroka. Pridružene bolesti su

 • alergije
 • atopijski ekcem
 • rozacea
 • seboreični dermatitis

Blefaritis može dovesti do hordeola, konjunktivitisa i keratitisa.

zamagljen vid i suhe oči - uzroci, simptomi i liječenje

Uveitis je infekcija oka koja uključuje niz upalnih stanja u membrani oka (uvea). Upala oka i komplikacije koje mogu dovesti do oštećenja očnih tkiva mogu uzrokovati oštećenja vida ili u nekim slučajevima sljepoće.

Uveitis može biti sporadičan ili hroničan, što znači da uzrokuju problem sve vrijeme (u pravilu više od tri mjeseca). Uveitisi su rijetki, ali komplikacije koje mogu imati mogu oštetiti očna tkiva što može uzrokovati oslabljen vid ili u nekim slučajevima sljepoću.

Uzroci uveitisa mogu biti:

 • oslabljen ili zamagljen vid
 • oko je crveno i boli
 • pojava ‘’mušica’’ pred očima
 • osjetljivost na svjetlo

Mnogi simptomi uveitisa direktna su posljedica koju izaziva upala oka, ali neki se mogu pojaviti kao posljedica komplikacija zbog, na primjer, glaukoma ili odvajanja mrežnjače oka.

Herpes je čest virus koji kod većine odraslih miruje u tijelu. Ponekad se virus može aktivirati i, između ostalog, izazvati herpes na jednom oku gdje zapravo dolazi do zaraze rožnjače. Simptomi obično mogu da budu crveno i bolno oko i osjetljivost na svjetlo. Ako je infekcija uzrokovana zoster herpesom, osim zahvaćenog oka, javlja se bolna upala kože na čelu i kapku oka. Često je upala samo na površinskom dijelu, ali ponekad može da ide dublje u rožnjaču i uzrokuje trajne probleme sa vidom.

Trahom oka je gnojna infekcija koja je najčešći uzrok sljepoće na svijetu i pripada grupi gljivičnih i bakterijskih infekcija oka poznatih još kao i tropske bolesti. Trahom započinje bakterijskom infekcijom sličnom konjuktivitisu i u pravilu se lako liječi, ako se sa tretmanom krene na vrijeme. Međutim, ako se infekcija zanemari, može uzrokovati ožiljke ispod kapaka, što dovodi do okretanje trepavica prema unutra.

Ulkus rožnjače oka je ozbiljno upalno i zarazno stanje i česta je pojava kod ljudi koji žive u tropskim krajevima, zemljama u razvoju. Djeca sa manjkom vitamina A imaju visok rizik da obole od ove infekcije te ukoliko se ne tretira na adekvatan način postoji rizik od sljepila na oba oka.

Čest uzrok upale oka može da bude i propuh ili promaja, odnosno izloženost strujanju suvog i hladnog zraka (vjetar). Tada se u nedostatku očne vodice oko suši i dolazi do njegove iritacije i upale oka.

Kada se lojna žlijezda unutar oka upali, može doći i do ječmenca u oku. Ječmenac se stvara na trepavici ili dublje unutar kapka. Uobičajeni simptomi ječmenca su crvena oteklina na rubu kapka koja još obično trne i boli u oku. Ako je ječmenac dalje u oku, kapak također može nateći i koža se može zacrvenjeti. Da biste ublažili simptome, natopite vatu toplom vodom i nježno masirajte kapak. Obično nestane samo od sebe nakon nekoliko dana. Postoje i kreme za oči bez recepta koje djeluju protuupalno i bakterijski i ublažavaju simptome.

Prevencija infekcije oka

Savjeti u smislu održavanja lične higijene, ne dijeljenja peškira sa drugim osobama, ne dodirivanja očiju prljavim rukama i sl. su važni kako bi se preventivno djelovalo na ovo upalu ili infekciju oka.

Budući da znamo da je konjuktivitis zarazno oboljenje, djeca ukoliko imaju ovu upalu oka, preporučuje se da ostanu nekoliko dana kod kuće kako bi se spriječilo širenje zaraze na druge. Ukoliko postoji infekcija oka, slučaj je da se kod djece i beba javi i povišena temperatura. Da biste svome djetetu ublažili nelagodu upale, preporučuje se čišćenje oka oblogom mlake vode.

Ako se upala oka pogorša ili ne prolazi, treba da kontaktirate oftalmologa radi pregleda i eventualne adekvatne pomoći u daljem tretmanu liječenja.

dioptrijske-naočale-za-djecu

Liječenje upale oka kod odraslih i djece

Upala oka koju uzrokuje virus obično se zaliječi sama od sebe nakon sedmicu dana. Čak i bakterijska infekcija oka nestane u roku od dvije sedmice. Međutim, neke bakterijske infekcije oka bi trebalo da liječimo antibioticima. U periodu kada se liječi upala oka važno je misliti i na druge i držati određenu fizičku distancu kako infekcija ne bi prešla na druge osobe.

Ako se vaše dijete ne riješi upale oka u roku od pet dana ili ako je vrlo ozbiljna, potrebno je kontaktirati ljekara. Tretman ispiranja očiju mlakom vodom je takođe učinkovito rješenje kod nekih upala jer ublažava nelagodu.

Jedna od stvari koju biste definitivno trebali da izbjegavate kod upale oka jeste nanošenje šminke na lice. Važno je da se vaše oči odmaraju tokom upale oka kako se ona ne bi ponovila. Mast za oči se koristi kod liječenja upale oka, a takođe postoje i kapi za oči bez recepta koje mogu ublažiti upalu očiju te djeluju kao masti. Kućni lijek za upale oka je pranje mlakom vodom ili fiziološkom otopinom, fiziološku otopinu možete napraviti sami kod kuće. Preporuka je da svakodnevno mijenjate jastučnice zbog zadržavanja virusa i bakterija na njima.

Liječenje suvog oka

Zbog nedostatka prirodnih suza u oku dolazi do sušenja očiju, odnosno rožnjače oka što onda izaziva jaku iritaciju. Ovaj problem možete da riješite tretmanom ukapanja vještačkih suza u obliku gelova ili kapi koje možete da kupite u svakoj apoteci. Takođe, u prevenciji suvog oka važno je i pravilno nošenje sočiva ukoliko ih imate, posebno mekih. Detaljna uputstva o upotrebi mekih sočiva možete da pročitate ovdje.

Upala oka i liječenje na prirodan način

Kada je riječ o prirodnim ili alternativnim lijekovima za upalu oka, postoji nekoliko tretmana koje možete da praktikujete. Ovdje vam donosimo nekoliko savjeta kako na prirodan način možete liječiti upalu konjuktive oka.

Tretman vodom

Voda je prirodan, jednostavan i jeftin način na koji se može liječiti upala oka. Hladni oblog na zahvaćenom oku može pomoći pri zacjeljivanju i pružiti osjećaj olakšanja. Važno je ne pritiskati oko već da obloga bude blago položena na zahvaćeno oko. Korištenu oblogu ne koristiti u sljedećem tretmanu. Tretman hladnim oblogama možete da praktikujete nekoliko puta u toku dana kod liječenja upale oka.

Čaj od crvene ehinacee

Ovaj čaj jedan je od prirodnih sastojaka za jačanje imunološkog sistema koji se bori sa virusima i bakterijama i uz pomoć kojeg se može liječiti upala oka. Čaj ehinacee može da se koristi kao prevencija ili tretman, ali samo na kratak period dok ne osjetite poboljšanje. Kod konjuktivitisa, preporuka je da ovaj čaj ispijate pomalo u toku dana.

Obloge od kamilice

Kamilica je djelotvorna biljka kojom se liječi upala oka jer ima protuupalna i antiseptička svojstva koja ublažavaju simptome upale oka i ubrzavaju oporavak. Pripremite čaj od kamilice i nanosite ga na oči umakanjem peškira u tekućinu. Na taj način čaj djeluje na kapke i oči apsorbiraju tekućinu. Koristite oblog 2-3 puta dnevno kada liječite infekciju ili upalu oka.

Održavanje lične higijene

Jedna od najvažnijih stvari kod njege i zdravlja naših očiju jeste održavanje lične higijene. Pravilna higijena je važna za liječenje upale oka, ali takođe i za sprečavanje širenja infekcije.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspjeli da odgovorimo na sva vaša potencijalna pitanja i nedoumice koje ste imali u vezi upale ili infekcije oka. U nastavku vam preporučujemo da pročitate: Zamagljen vid i suhe oči – Koji su uzroci i kako ih se riješiti?

DA LI SU DRIVEWEAR STAKLA ZAISTA INTELIGENTNA?

DriveWear stakla su posebna stakla dizajnirana tako da maksimalno filtriraju suvišnu svjetlost koja

Ko je ta Sara i zbog čega svi odjednom o njoj toliko pričaju?

Svi koji su upoznati sa radom Zoom optike duže od 7 dana znaju da u ponudi postoji taj jedan brend.

Volite okrugle sunčane načale?

Za ovih 5 ljepotica sigurno niste znali da se mogu pronaći na policama Zoom Optike. Sjećate li se

5 modela naočala do 150KM u Zoom Optici

Proljeće nam je ove godine došlo ranije a sjajni ljudi iz Zoom opitike kao da su to znali pa su...

0

Upit za cijene

0