Naočale za vid 2021. (TRENDOVI I SAVJETI)

Naočale za vid 2021. (TRENDOVI I SAVJETI)

Kako očistiti naočale za vid, po kojoj cijeni kupiti najbolje muške i ženske dioptrijske naočale, kako odabrati pravu dioptriju, kako održavati higijenu naočala, gdje ih kupiti i mnogo toga drugog tema je današnje teme na našem blogu…. . A odgovaramo i na pitanje da li je u toku neko sniženje na naočale u ZOOM optici? Jeste, sniženje je! Zavirite ovdje.

Ženske i muške naočale za vid

Mačkaste naočale za vid, okrugle dioptrijske naočale, pilotske, koji ram naočala odabrati? Dioptrijske naočale za okruglo, usko, trouglasto ili četvrtasto lice… Onda dođu pitanja o cijeni: Gdje kupiti jeftine naočale za vid, sa popustom, kakva su iskustva drugih… Zbrka u glavi.

Iako je teško odrediti i ne postoji savršeno trouglasto ili okruglasto lice, pokušajte bar otprilike da definišete kakvo lice imate jer je to prvi korak kod izbora idealnih dioptrijskih naočala. Ranije smo pisali o okvirima za dioptrijske naočale i tipovima lica pa zavirite i na ovaj tekst na blogu.

Niste sigurni koja su idealna stakla i okviri za naočale za vid za Vas? Kontaktirajte nas na našem instagram profilu i pomoći ćemo Vam da odaberete savršene i moderne muške ili ženske naočale za vid. Ako živite u Banjoj Lucci ili vam je u blizini, posjetite nas u ulici Bulevar srpske vojske 17 | Poslovna zgrada Agram, prizemlje.

Kako očistiti naočale za vid?

Održavajte vaše naočale za vid čistim. Sa prljavim i izgrebanim naočalama nepotrebno naprežemo oči. Donosimo 4 efikasna i najvažnija savjeta kako održavati naočale za vid i produžiti im rok trajanja:

Ispiranje mlakom vodom

Isperite dioptrijske naočale mlakom vodom. Nikako ne koristite vruću vodu. Zatim raspršite sprej za čišćenje naočala i vrhovima prstiju očistite stakla i okvire. Najbolje je koristiti specijalna sredstva za čišćenje naočala jer površina na taj način ostaje sjajna. Ako ste se odlučili za deterdžent, upotrijebite samo jednu kap ph-neutralnog deterdženta. Isperite dobro naočale za vid i pazite da ne ostane tragova deterdženta ili spreja.

Osušite dioptrijske naočale krpom za čišćenje ili pamučnom maramicom bez dlačica.

Poliranje

Najbolji način za poliranje naočala je korištenje krpice za čišćenje. Lako se peru i dugo traju. Krpa sa mikrovlaknima je također dobro rješenje, ali koristite je isključivo za dioptrijske naočale kako ne bi poprimila materije drugih predmeta.

Izbjegavajte čišćenje naočala odjećom

Odjeća može sadržavati materije i stvari koje mogu da oštete naše naočale za vid. Ostali materijali, kao npr. kuhinjski papir može da izgrebe stakla naočala.

Zaštitite naočale futrolom

Oštećenja na naočalama dešavaju se upravo kada ih stavite u džep ili torbu. Neka vam bude navika da dioptrijske naočale pri skidanju sa lica odmah stavljate u futrolu.

Katalog i sniženja na naočale za vid nalaze se ovdje.

Kako popraviti naočale za vid?

Kada su u pitanju dioptrijske naočale – opreza nikada dosta. Često se dešavaju sitni kvarovi koje možete sami da popravite. Kod većih kvarova savjetujemo da kontaktirate svog optičara kako oštećenje ne bi dovelo do daljeg kvarenja vida.

S vremenom mali šarafi koji spajaju okvire naočala sa ručkicama olabave. Šarafe na naočalama možete sami pažljivo zategnuti. Ispravne dioptrijske naočale bolje prianjaju na lice, a također dovode i do boljeg kvaliteta vida.

Most naočala koji ide preko nosa također je sklon pucanju. Ovaj kvar se može popraviti jedino privremeno. U tom slučaju, dok ne kupite nove naočale za vid, savjetujemo da koristite pištolj za vruće lijepljenje ili tzv. super-ljepilo. Dobro pazite da se ljepilo ne prelije na stakla naočala.

Kod kvara na ručkicama naočala također će pomoći pištolj za vruće lijepljenje, a ponekad i ljepljiva traka.

Ako vam se čini da naočale ne leže perfektno na licu ili trebate pomoć sa izborom savršenih naočala, uvijek nas možete kontaktirati.

Vrste sočiva za dioptrijske naočale

Ovo je jedan od najvažnijih koraka u procesu kupovine naočala za vid. Donosimo nekoliko savjeta kako da odaberete optimalnu vrstu sočiva.

Naočalna sočiva koja blokiraju plavu svjetlost

Plava svjetlost sama po sebi nije nužno loša. Dio je prirodnog svjetlosnog spektra koji nas, recimo, drži budnim. Ali postoji jedno veliko ALI. Savremeni život nam je donio i nove tehnologije pa smo tako konstantno izloženi prevelikoj količini plave svjetlosti kroz različite ekrane. Pojava koja se danas naziva digitalno naprezanje očiju zahtijeva da imamo zaštitu kako naše oči ne bi bile umorne i iziritirane.

Filter plave svjetlosti na naočalama smanjuje takvu svjetlost pa se oči manje naprežu. Kupovinom naočala kod nas nudimo mogućnost da svojim sočivima dodate filter koji blokira plavu svjetlost.

Polarizovana stakla za dioptrijske naočale

Ova stakla uklanjaju refleksiju svjetlosti iz očiju. Ovakva stakla su pogodna u okruženjima gdje se odbija mnogo svjetlosti, recimo ako sjedite pored vode, ovakva sočiva su prava opcija. Ipak, posljedica polarizovanih stakala može biti i ta da ne vidite, na primjer, odsjaj leda ili klizavi korijen koji svjetluca pa bi se ovakve naočale za vid trebale izbjegavati ako često vozite bicikl ili trčite. Za svakodnevnu upotrebu polarizovana stakla su dobro rješenje.

Naočale sa efektom ogledala

Reflektirajući premaz se nanosi na površinu stakla i stvara ovaj cool efekat koji smanjuje količinu svjetlosti u očima. Tako se oči manje naprežu.

Ukoliko ste na skijanju ili drugim uslovima pojačane osvijetljenosti ovakve naočale su pravo rješenje. Postoje u više boja, a boja premaza ne utiče na Vašu percepciju boje jer nijansa stakla ispod premaza određuje boju kojom ćete vidjeti svijet oko sebe.

Naočale za vid sa gradual nijansom

Tamna stakla na vrhu postepeno postaju svjetlija u donjem dijelu. Pogodna su za vožnju jer vas štite od sunca, a istovremeno propuštaju dovoljno svjetlosti u donjem dijelu kako biste imali optimalan pregled ceste.

Fotoosjetljiva stakla za naočale za vid

Fotohromatske naočale čine da što ste izloženiji UV zračenju, sočiva postaju tamnija. To znači da se dioptrijske naočale prilagođavaju vremenskim uslovima u kojima se u tom trenutku nalazite. Dakle, ako ste na sunčanoj plaži, stakla su tamnija, a kada sjednete pod suncobran nekog kafića, ona postaju svjetlija.

Vrste materijala sočiva za naočale sa dioptrijom

Kada dođe vrijeme za kupovinu naočala za vid pomislili biste da je dioptrija najvažnija stvar u procesu kupovine. Nije skroz tako. Postoji nekoliko razlika u sočivima.

4 vrste materijala:

Staklena sočiva za dioptrijske naočale – najotpornija su na ogrebotine, ali zbog težine nisu najugodnija za nošenje. Lako se razbiju pa predstavljaju opasnost za oči. Kod većih dioptrija mogu biti neugodna za nošenje zbog svoje težine. Nemaju zaštitu protiv UV zračenja.

Plastična sočiva za naočale za vid (CR-39) – jako lagana za nošenje, gotovo su nesalomljiva i prilično otporna na ogrebotine. Rješenje za ljude sa većom dioptrijom. Plastična sočiva štite od UV-zračenja. Cijena ovakvih naočala za vid se ne razlikuju od staklenih sočiva.

Sočiva od polikarbonata – jako tanka, kvalitetna i veoma otporna na lomljenje. Idealne dioptrijske naočale za sport, djecu ili osobe koje rade u uslovima čestog kretanja i faktora koji mogu da oštete naočale. Polikarbonat štiti od UV zračenja. Cijenom su nešto skuplje od ostalih.

Trivex – izrađena od plastičnih materijala posljednje generacije, stakla ovih naočala su lagana, tanka i otporna na lomljenje. Također štite od UV zračenja.

Da li nošenje dijoptrijskih naočala oslabljuje vid?

Iako su rađena istraživanja o potencijalnoj štetnosti dioptrijskih naočala, nema konkretnih dokaza koji idu u korist ove teze. Mnogo je razloga koji utiču na slabljenje našeg vida, ipak dioptrijske naočale ne pridonose tome.

Debljina sočiva za naočale za vid

Stepen oštećenja vida određuje kakve dioptrijske naočale ćemo odabrati. Prilikom kupovine naočala za vid možete se posavjetovati sa svojim optičarom koliki indeks loma želite na svojim staklima. Indeks loma označava kolika se količina svjetlosti prelama kroz staklo naočala. Ukoliko nosite veliku dioptriju, naočale sa visokim indeksom loma su pravo rješenje. Naočale sa visokim indeksom loma su tanje i lakše, pa zbog toga i ugodnije za nošenje. Preporučuju se ako imate visoku kratkovidnost ili astigmatizam.

Dioptrijske naočale za rad na računaru

Spomenuli smo ekrane i koliko je zaštita važan saveznik očiju. Ovdje je nekoliko informacija o vrsti naočala za računar i kako odabrati idealne.

Većina modela ove vrste naočala su u žutoj boji stakla, budući da žuta boja čini da svjetlost na ekranu nije toliko intenzivna za oči.

Razlikujemo dvije vrste ovih naočala

  • Jednojakosne naočale za računar

Pružaju dobru oštrinu na udaljenosti do 1,5 metara. Stakla su pogodna za osobe koje sjede ispred ekrana, a ne moraju da preusmjeravaju svoj pogled na stvari koje su udaljene.

  • Progresivne i radne progresivne naočale za računar

Progresivne dioptrijske naočale za blizinu pružaju oštrinu na kojoj možete da vidite dobro do 1,5 metar. Pogodne su i kao dioptrijske naočale za čitanje. Ova stakla su dobra zamjena za Vaše naočale koje redovno nosite, jer sa progresivnim naočalama za blizinu možete da obavljate sve zadatke koji zahtijevaju da vidite stvari u radijusu od 1,5 metra.

Drugi tip su radne progresivne naočale za računar koje imaju oštrinu na udaljenosti do 4 metra. Pogodne su ljudima kojima je potrebno da vide, na primjer, cijelu svoju radnu sredinu.

Savjet – Razgovarajte sa svojim nadređenima na poslu o eventualnom pokrivanju troškova Vaših naočala za rad na računaru. Vaše oči zaslužuju odmor i dok rade.

Svi okviri za naočale iz asortimana Zoom optike mogu se odabrati i kao računarske naočale. U našem asortimanu imamo sočiva koja su pogodna upravo za sve koji provode mnogo vremena ispred računara. Cijena računarskih naočala kao i ostalih naočala za vid zavisi od vrste stakla koju odaberete.

A sad spektakl!

Em je sniženje, em imamo poklone i za žene i muškarce u mjesecu martu. Uz kupovinu sunčanih naočala POKLANJAMO dioptrijski okvir po izboru! Već znate da svoje naočale za sunce i vid možete naručiti online. A znate li da sve možete plaćati i na rate? I da, isporučujemo po cijelom svijetu!

MUŠKE NAOČALE ZA VID

OK, sad kada smo skinuli prašinu sa enciklopedija očne optike i pojasnili razlike naočala za vid, a vi lijepo na našu stranicu ili u radnju, porazgovarate s nama i izaberite neki od modela Fendi, Guess, Prada i drugih najnovijih ženskih ili muških dioptrijskih i sunčanih naočala koje su trenutno na velikom sniženju!

ŽENSKE NAOČALE ZA VID

Čekamo vas.

U slučaju da vam se svidio ovaj tekst preporučujemo vam da pročitate i: Ženske sunčane naočale (TRENDOVI ZA 2021. GODINU)

DA LI SU DRIVEWEAR STAKLA ZAISTA INTELIGENTNA?

DriveWear stakla su posebna stakla dizajnirana tako da maksimalno filtriraju suvišnu svjetlost koja

Ko je ta Sara i zbog čega svi odjednom o njoj toliko pričaju?

Svi koji su upoznati sa radom Zoom optike duže od 7 dana znaju da u ponudi postoji taj jedan brend.

Volite okrugle sunčane načale?

Za ovih 5 ljepotica sigurno niste znali da se mogu pronaći na policama Zoom Optike. Sjećate li se

5 modela naočala do 150KM u Zoom Optici

Proljeće nam je ove godine došlo ranije a sjajni ljudi iz Zoom opitike kao da su to znali pa su...

0

Upit za cijene

0